Usein kysyttyä

 

Kannattaako minun ostaa Waltti-kortti?

Jos matkustat Jouko-liikenteellä edes joskus, Waltti-kortti kannattaa hankkia. Jos käytät joukkoliikennettä vain harvoin, voit ladata Waltti-kortille arvoa, jolla saat ostettua arvolippuja. Arvoliput ovat aina halvempia kuin pankkikortilla tai käteisellä maksettavat kertaliput. Lisäksi Waltti-kortin arvolla voit ostaa hiljaisen ajan lippuja, jotka ovat huomattavasti arvolippujakin edullisempia.

Jos käytät Jouko-joukkoliikennettä säännöllisesti, Waltti-kortille kannattaa ladata 30 päivän kausilippu, jolla saat matkustaa rajattomasti kortin voimassaoloalueella.

 

Mistä voin ostaa Waltti-kortin?

Waltti-kortteja myydään Winkki-palvelupisteissä Lappeenrannan kaupungintalolla ja Joutsenossa, LUT-yliopiston kampuskauppa Aalefista tai Waltti-verkkokaupasta osoitteesta https://nettilataukset.waltti.fi/

 

Mitä tarkoittavat Jouko-joukkoliikenteen vyöhykkeet?

Lappeenrannan Jouko-joukkoliikenteessä on käytössä neljä eri maksuvyöhykettä. Hinta määräytyy sen perusteella, kuinka monella vyöhykkeellä matkustat. A-vyöhyke kattaa paikallisliikennealueen eli keskustan, Kivisalmen, Lauritsalan, Mäntylän, Skinnarilan, Uus-Lavolan ja Voisalmen alueet. B-vyöhyke ulottuu Joutsenon alueelle sekä Imatran ja Luumäen rajalle. C-vyöhyke kattaa Ylämaan alueen. D-vyöhykkeen lipun tarvitset, jos matkustat Imatralle.

 

Mitä eroa on henkilökohtaisella ja haltijakohtaisella Waltti-kortilla?

Henkilökohtainen Waltti-kortti on tarkoitettu vain sinun käyttöösi. Kortille tallennetaan oston yhteydessä henkilötunnuksesi, joten jos kadotat kortin, se voidaan sulkea ja kortilla oleva arvo ja/tai kausi voidaan siirtää uudelle kortille. Voit maksaa ystäväsi matkan, jos ystäväsi matkustaa mukanasi, mutta et voi lainata korttiasi muille. Henkilökohtaisen kortin asiakasryhmää voi myös päivittää tarvittaessa.

Haltijakohtainen Waltti-kortti on nimensä mukaisesti haltijakohtainen, ja sitä voi käyttää kuka tahansa samaan asiakasryhmään kuuluva henkilö. Haltijakohtainen Waltti-kortti sopii esimerkiksi yrityksille tai perheen yhteiseksi kortiksi. Haltijakohtaiselle Waltti-kortille tallennetaan asiakasryhmä, jota ei voi vaihtaa.

 

Mitä tuotteita Waltti-kortille voi ladata?

Waltti-kortille voi ladata sekä kausilipun että arvoa. Waltti-kortille voit ladata yhden uuden kausilipun, vaikka sinulla olisi vielä vanhaa kausilippua jäljellä. Jos Waltti-kortillasi on sekä kautta että arvoa, kausilippu on aina ensisijainen maksutapa.

 

Mitä eroa on kausi- ja arvolipulla?

Kausilippu on voimassa 30 päivää ja voit matkustaa sillä rajattomasi niillä vyöhykkeillä, joille lippu on ostettu. Esimerkiksi Lappeenrannan paikallisliikennealue on kokonaisuudessaan A-vyöhykkeellä, joten A-vyöhykkeelle ostetulla kausilipulla voit matkustaa sen voimassaoloaikana miten paljon tahansa paikallisliikenteessä.

Ostaaksesi arvolippuja sinun tulee ladata kortillesi arvoa eli rahaa. Pienin mahdollinen kertalataus on 5 euroa. Kun kortillasi on arvoa, voit ostaa yksittäisiä lippuja eri vyöhykkeille tarpeen mukaan. Voin myös maksaa arvolla ystäväsi matkan, jos hän kulkee mukanasi Jouko-joukkoliikenteellä. Kortille ladattu arvo on käytettävissäsi koko Waltti-korttisi teknisen käyttöiän eli vähintään 5 vuotta.

Waltti-kortin arvolla voit ostaa hiljaisen ajan alennushintaisia lippuja, jotka ovat huomattavasti kertalippua edullisempia. Lisäksi 65 vuotta täyttänet seniorit saavat alennusta myös päiväaikaan klo 9-14 ostetuista arvolipuista.

 

Mitä tuotteita voin ostaa Waltti-nettilatauksesta?

Waltti-nettilatauksesta voit ostaa 30 päivän kausilippuja. Lisäksi voit ladata kortillesi arvoa valitsemasi summan 0,65-500 euroa.

Waltti-nettilatauksessa voi myös ladata Kelan koulumatkatukilippuja, jos koulumatkatukeen oikeutettu ja sähköisen ostotodistuksen saanut oppilas on tunnistautunut itse vahvasti omilla, henkilökohtaisilla tunnuksillaan. Mikäli et ole vielä opiskelija, sinun tulee käydä tunnistautumassa opiskelijaksi Winkissä tai Joutsenon kirjastossa.

Huoltaja ei voi ladata huollettavan puolesta Kelan koulumatkatukituotteita, sillä tuki on henkilökohtainen ja sen saajan tiedot tarkastetaan latauksen yhteydessä.

 

Maksaako Waltti-kortin lataaminen?

Waltti-kortin lataaminen Waltti-nettilatauspalvelussa tai Winkki- palvelupisteessä on maksutonta. Korttimaksu fyysisestä kortista on 5 euroa ja se veloitetaan asiakkaalta vain uutta korttia ostettaessa.

Lappeenrannassa R-kioskit perivät 3,8 prosentin latauspalkkion laskettuna lipun hinnasta. Lisäksi busseissa on käytössä 2 euron latausmaksu. Myyntipalkkio laitetaan näkyviin erilliseksi osaksi palvelun hintaa, jolloin yhteiskunnan tuki kohdistuu suoraan lipun hintaan eikä matkustamisen tukipalveluihin.

 

Miksi Waltti-nettilatauksessa ostettu tuote ei näy heti kortilla?

Waltti-nettipalvelusta ostetut liput toimitetaan eri toimijoiden taustajärjestelmiin, josta ajoneuvolaitteet käyvät sovituin väliajoin ne noutamassa. Ajoneuvolaitteet eivät siis ole reaaliaikaisessa yhteydessä Waltti-järjestelmään, minkä vuoksi netistä ostettujen tuotteiden aktivoitumisessa on aikaviive. Tuotteet ovat ladattavissa matkakortille keskimäärin 2 tunnin kuluttua oman liikennöintialueen joukkoliikenteen bussissa.
Kun tuote on ladattu nettipalvelussa, kestää noin 2 tuntia, että kortille viety tuote näkyy nettipalvelussa matkakortin tiedoissa.

Muistathan aktivoida netissä ladatun lipputuotteesi kortille kahden viikon kuluessa ostoksen tekemisestä bussissa. Jos et ehdi tai muista aktivoida netissä lataamaasi tuotetta kortille kahden viikon kuluessa ostoksesta, tuotteen saa aktivoitua kortille myös palvelupisteessä Winkissä tai Aalefissa kahden kuukauden kuluessa ostoksen tekemisestä.
Jos netissä ladattua tuotetta ei ole aktivoitu kortille viimeistään kahden kuukauden kuluttua ostopäivästä, sen arvoa ei palauteta eikä siitä voi vaatia hyvitystä. 

 

Mitä teen, jos haluan matkustaa kortille ladatun vyöhykkeen ulkopuolella?

Kausilipulla voit matkustaa vain sillä alueella, jolle kausi on ostettu. Jos esimerkiksi kausilippusi on ostettu A-vyöhykkeelle, et voi matkustaa sillä B-vyöhykkeelle.

Kun ostat Waltti-kortin, sille voidaan asettaa oletusvyöhyke. Jos oletusvyöhykkeeksi on asetettu A mutta haluaisit matkustaa D-vyöhykkeelle Imatralle, kerro asiasta kuljettajalle heti noustessasi autoon. Kuljettaja valitsee tällöin omalla laitteellaan oikean vyöhykkeen ja laite veloittaa Waltti-kortiltasi oikean lipun hinnan.

 

Voinko matkustaa Jouko-joukkoliikenteessä ilman Waltti-korttia?

Kyllä voit. Jouko-joukkoliikenteessä voit ostaa myös kertalippuja, joiden maksutavaksi käy käteinen tai pankkikortti. Waltti-kortilla saat liput kuitenkin edullisempaan hintaan.
Lappeenrannassa toimivat myös mobiilisovellukset PayiQ, Reissu sekä Reitit ja liput. Paikallisliikenteen mobiililiput voi ostaa myös suoraan PIVO-sovelluksen kautta. Mobiililipun ostaminen on kertalipun ostamista halvempaa.

 

Käykö Waltti-kortti koko Suomen joukkoliikenteessä?

Waltti-kortilla oleva kausilippu on voimassa vain Jouko-joukkoliikenteessä. Sen sijaan jos olet ladannut Waltti-kortillesi arvoa, voit ostaa sillä arvolippuja myös muissa Waltti-kaupungeissa, esimerkiksi Joensuussa, Jyväskylässä, Kotkassa, Kouvolassa, Turussa ja Hämeenlinnassa.

Lappeenrannan alueella Waltti-kortti ei käy maksuvälineenä taksilla ajettavissa koulu- ja kutsutaksivuoroissa eikä Lappeenrannan läpi ajavissa kaukoliikenteen vuoroissa. 
Ne autot, joissa Waltti-kortti käy maksuvälineenä, tunnistat pinkistä Jouko-kyltistä tuulilasissa.