Valitse taso

Vapaaehtoisjakso Espanjassa

20.11.2018

Terveiset Espanjasta! Hain tämän vuoden elokuussa Lappeenrannan nuorisotoimen kautta vapaaehtoisjaksoon Espanjan Numancia de la Sagraan, ja tulin lopulta valituksi projektiin mukaan. Vanessa lentokonekuva_251x187.jpgLähtö Suomesta oli syyskuun lopussa, aloitin työt lokakuussa ja nyt täällä on mennyt jo kuukausi!

Espanjan kielen taito ei ollut projektiin valituksi tulemisessa välttämätöntä, mutta itse osaan kieltä, ja sen merkitys täällä elämisessä ja tänne sopeutumisessa on ollut suuri. Kielitaidosta on hyötyä sekä arjessa että vapaa-ajalla, niin työtehtävien hoitamisessa kuin uusiin ihmisiin tutustumisessakin.

Vanessa päiväkotikuva_353x264.jpegTyöskentelen nuorisokeskuksessa, ja vierailen myös viikoittain paikallisessa päiväkodissa sekä ala- ja yläkoululla. Nuorisokeskuksessa olen pitänyt mm. englanninkielisiä keskusteluryhmiä lapsille, nuorille sekä myös aikuisille. Päiväkotivierailuillanikin harjoittelemme englantia: laulujen sekä leikkien kautta. Talven aikana tulen kertomaan ryhmäläisille suomalaisen talven ja joulunvieton yhteydessä tietysti myös heitä kiinnostavasta Joulupukista.

Yläkoululla avustan kahdessa välituntipajassa: englanninkielisessä kerhossa, sekä nuorisokeskuksen ja koulun yhteisessä Nuoret kirjeenvaihtajat -projektissa. Siinä oppilaat jakavat heitä koskevaa tietoa itse eteen päin muille nuorille, ja oppivat työelämässäkin tarvittavia taitoja. Kouluvierailuillani olen päässyt lisäksi jo kertomaan Suomesta sekä kotikaupungistani Lappeenrannasta. Täällä tarkoituksena onkin jatkaa PR-lähettilään työtä myös kansainvälisellä tasolla, mikä on ollut jo erittäin mieluisaa.

Viiden kuukauden vapaaehtoisjaksoni on osa Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelman European Voluntary Service-vapaaehtoispalvelua (EVS). Nuorille suunnattu ohjelma kuuluu Lappeenrannan kaupungin sekä Numancia de la Sagran väliseen yhteistyöhön. Numancia de la Sagra on varsin pieni paikkakunta Madridin ja Toledon välissä, ja onkin ollut hauska huomata, että monet paikalliset nuoret ovat keskustellessamme tunnistaneet kotikaupunkini Suomessa. Osa heistä on myös vieraillut Lappeenrannassa täältä järjestettyjen nuorisovaihtojen kautta.

EVS-vapaaehtoisjakson hyviä puolia on, että ohjelmaan kuuluu majoituksen, osan matkakuluista sekä pienen tasku- ja ruokarahan lisäksi espanjan online-kielikurssi sekä nuorille kansainvälisille vapaaehtoisille järjestettävä Arrival Training-saapumisvalmennus. Lähtöön valmistautumista helpotti myös, että tarvittavaa paperityötä sekä ylipäätään vapaaehtoistyöhön orientoitumista varten tapasimme Ohjaamon nuorisoneuvojan kanssa lähtöä edeltävinä viikkoina.

Vanessa koululla_389x292.jpgTähän mennessä olen viihtynyt täällä Espanjassa hyvin, ja nähnyt, kokenut sekä oppinut jo paljon uutta. On ollut mukava nähdä, kuinka paikalliset lapset ja nuoret ovat kiinnostuneita kuulemaan suomalaisesta elämästä, ja antoisaa huomata pärjääväni täysin uudessa ympäristössä ja yhteisössä itsenäisesti. Täällä ihmiset ovat hyvin avoimia ja aitoja, mikä on näkynyt myös huomaavaisuutena ja ystävällisyytenä. Sekin on auttanut tänne sopeutumisessa.

¡Hasta luego!


Vanessa Techera