Etusivu PalvelutPäätöksenteko ja talousViestintäSkinnarilan Hoviin uutta elämää
Valitse taso

Skinnarilan Hoviin uutta elämää

14.11.2018
Lappeenrannan arvorakennuksiin kuuluva Skinnarilan hovi on myytävänä. Suomen Yliopistokiinteistöt Oy hakee kuun loppuun mennessä tarjouksia, joiden pohjalta on tarkoitus ratkaista, mitä toimintaa kulttuurihistoriallisesti kiinnostavaan Skinnarilan niemeen jatkossa tulee.

Lappeenrannassa Hovin potentiaalia miettivä pohtii todennäköisesti, miltä osin tämän kohteen liiketoiminta poikkeaisi vaikka Lauritsalan kartanon, Upseerikerhon tai Lappeenrannan linnoituksen liiketoiminnasta.

Yliopisto_RSuomela_381x262.jpgVastauksena voi ainakin sanoa, että arkisin jopa 10 000 opiskelijaa ja työntekijää ahertaa alle viiden minuutin kävelymatkan säteellä. Kiinnostavaksi tämän asiakasryhmän tekee se, että huomattavalla osalla opiskelijoista on varsin ei-tyypilliset kulutustottumukset. Asiakasvirtaa voisi riittää esimerkiksi myöhäiselle iltapalalle aamukolmelta, uusimpia fuusio-makusuuntauksia edustavalle lounaalle sekä oluelle perinteisempien iltapäiväkahvien sijasta. Myös työvoimaa on saatavilla aivan läheltä muutamaksi tunniksi tai pidempiaikaisesti.

Hovi ympäristöineen on myös suosiota saaneen Rantaraitin luonnollinen kääntöpiste, ja sadat lappeenrantalaiset voivat nauttia viikonloppureippailun lomassa siellä lounaan, kahvin taikka molempia. Palveluja voisi lisätä myös uusilla kuntolaitteilla varustettuun Tervahaudan puistoon, joka soveltuisi hyvin esimerkiksi soutu- ja hiihtovälineiden vuokrauspisteeksi.

Itse kuitenkin toivon Skinnarilan Hoviin tapaamisia ja kohtaamisia mahdollistavaa yritystoimintaa toisesta syystä. Moni nykylappeenrannan kasvuyritys sai aikoinaan alkunsa Skinnarilan kampusalueen ruokaloissa, joissa ideanikkarit löysivät toisensa ja aina välillä myös ideaa vaille olevan sijoittajakontaktin. Pari kuukautta sitten osallistuin keskusteluun, jossa muisteltiin haikeana näitä keskusteluja, joissa keksinnöt ja liiketoimintasuunnitelmat rustattiin lautasliinoille.

Isänpäiväsunnuntaina näytettiin Nuijamiehessä Skinnarilan Hovin historiaa esittelevä dokumenttifilmi. Taisi olla Kalle Michelsen, joka kertoi Hovin olleen (rahaa tarvitsevien) taiteilijoiden sekä sijoitusomaisuutta keränneen porvariston kohtaamispaikkana jo sata vuotta sitten. Michelsen on aiemmin esittänyt myös, että Skinnarila kaipaa Starbucksin kaltaista kokoontumispaikkaa. Silloinen brändi-esitys tuli ennen kuin Lehmus Roasterin kahvit valittiin Suomen parhaiksi, mutta kokoontumispaikan tarve on nyt ajankohtaisempi kuin silloin.

Lappeenrannan kaupunki lahjoitti aikoinaan Lappeen kunnalta saadun Skinnarilan Hovin valtiolle hyödynnettäväksi yliopistotoiminnan yhteydessä. Sittemmin LUTista on tullut omilla aloillaan maailman johtava koulutus- ja tutkimuslaitos, joka on tuonut Suomeen merkittäviä kansainvälisiä sijoituksia. Kun LUT täyttää ensi vuonna 50 vuotta, Skinnarilan Hovi tarjoaa oivan tilaisuuden niin valtiolle kuin kiinteistön nykyiselle omistajallekin osallistua Skinnarilan innovaatiohengen vahvistamiseen myös jatkossa.


Markus Lankinen, strategiajohtaja