Valitse taso

Sirkusta yli rajojen

12.10.2015
Lähes kaksi vuotta sitten alkoi Taidekoulu Estradin sirkuslinjan syventävien opintojen oppilaiden yhteistyö venäläisen Grotesk-nuorisosirkuksen kanssa. Huhtikuussa 2014 yhteistyön aikaansaannos Rajalla-sirkusesitys sai ensi-iltansa Taidekoulu Estradilla Lappeenrannassa. Lokakuussa 2014 estradilaiset puolestaan vierailivat Gatsinassa, Pietarin lähellä, esiintymässä. Kahden nuorisosirkuksen yhteistyönä toteuttama esitys oli kertomus erilaisten rajojen kohtaamisesta, rasismista ja ennakkoluuloista.
 Rajalla 1_kuva Elina Heikkinen_400x300.jpg

Sain itse ensimmäisen kosketuksen Rajalla-produktioon joulukuussa 2013, jolloin kävin yhdessä kolmen muun sirkuslaisen sekä opettajiemme kanssa Pietarissa ja Gatsinassa tapaamassa sirkus Groteskin väkeä. Kolmen päivän aikana tutustuimme toisiimme, ideoimme tulevaa esitystä ja pohdimme kuinka yhteisen esityksen harjoitteleminen yhdessä, mutta erikseen eri maissa käytännössä onnistuu. Hyvän startin jälkeen harjoittelimme kukin tahoillamme ja pidimme toisiimme yhteyttä sähköpostitse sekä kirjoittamalla blogia. Sähköisen yhteydenpidon lisäksi kaksi vanhimmista Groteskin harrastajista Olga ja Tatjana Serova kävivät maaliskuussa Lappeenrannassa, jotta esityksen rakentaminen sujui hieman helpommin.

Kolme päivää ennen ensi-iltaa huhtikuussa 2014 venäläiset sirkusharrastajat saapuivat Lappeenrantaan. Vaikka harjoittelimme yhdessä vain kolme pitkää päivää ennen lavalle nousua, saimme esityksen ensi-iltaan valmiiksi. Yhteisen kielen puuttuessa alku oli kieltämättä hieman kankeaa, mutta Olgan puhuessa hyvää englantia onnistuimme esityksen harjoittelussa hyvin. Muutoin kukin tulkkasi vuorollaan toisille vaikeita asioita. Vaikka emme puhuneet samaa kieltä, meitä kaikkia yhdisti sirkus, joten tutustuminen ei koitunut ongelmaksi nuorimmillekaan sirkuslaisille, joilla englannin opiskelua oli takana vasta muutama vuosi. Kun uudet ystävämme olivat lähdössä kotiin, itkimme ikäväämme jo valmiiksi. Tiesimme kuitenkin näkevämme vielä uudelleen, sillä olimme menossa myöhemmin esittämään Rajalla-esitystä Venäjälle.

 

Rajalla 2_kuva Elina Heikkinen_410x271.jpg 
 Rajalla 3_kuva Elina Heikkinen_410x271.jpg
 Rajalla 4_kuva Elina Heikkinen_410x271.jpg
 Rajalla 5_kuva Elina Heikkinen_410x271.jpg

Lokakuun lopulla linja-autolastillinen estradilaisia lähti kohti Gatsinaa. Matkan ensimmäisenä päivänä kiertelimme hieman Pietaria ja kävimme katsomassa Cirque Eloizen ID-esityksen, joka oli onneksemme juuri sopivasti Pietarissa. Esityksen jälkeen ajoimme vielä Gatsinaan ja yövyimme vastaremontoidussa Gatsinan Kulttuuritalossa. Olimme jälkeen kukin tahoillamme harjoitelleet omat osuutemme valmiiksi, sillä Gatsinassa meillä oli vain päivä aikaa herättää esityksemme uudelleen henkiin. Esitimme Rajalla-esityksen kahdesti ja olimme otettuja siitä kunniasta, että saimme olla ensimmäisten joukossa esiintymässä remontoidun Kulttuuritalon lavalla.

Vaikka virallinen yhteistyömme päättyikin esityksen tiimoilta vuosi sitten, olen sen jälkeen pitänyt yhteyttä uusiin ystäviini internetin välityksellä. Muutama heistä on myös käynyt katsomassa esityksiämme Lappeenrannassa ja olemme viettäneet aikaa jälleen yhdessä. Muutama kuukausi takaperin kävin myös kahden sirkusystäväni kanssa vastavierailulla ihastelemassa kesäistä Pietaria Olgan, loistavan paikallisoppaan, johdolla.

Olen iloinen siitä, että sain olla mukana näin hienossa yhteistyöprojektissa ja tiedän myös muiden sirkuslaisten nauttineen siitä. Opin yhteistyömme aikana uutta niin venäläisestä kulttuurista kuin sirkuksestakin, mutta ennen kaikkea sain uusia ystäviä ja hienoja kokemuksia. Kiitos kaikille, jotka olivat mukana mahdollistamassa yhteistyötämme.

Mukavaa syksyä kaikille! :)
Sini

Kuvat: Elina Heikkinen

Сотрудничество Школы искусств Эстрады, г.Лаппеенранта и Народного цирка «Гротеск», г.Гатчина.

Sini Napari, syksy 2015