Etusivu PalvelutPäätöksenteko ja talousViestintäNuorten huoli ilmastosta ja arjen keinot
Valitse taso

Nuorten huoli ilmastosta ja arjen keinot

15.3.2019
Nuoret vaativat tekoja ja päätöksiä ilmastomuutoksen pysäyttämiseksi ja haitallisten päästöjen nopeampaan pienentämiseen. Myös Lappeenrannan kaupungin päätöksenteossa on juuri nyt esillä joukko Greenreality-aiheisia valtuustoaloitteita, joilla pyrimme samoihin tavoitteisiin. On erittäin hienoa, että meillä on valveutuneita nuoria vaatimassa tekoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Kokosin alle vinkkejä, joilla pääsemme omassa arjessamme alkuun. Vinkit sopivat meille kaikille – onhan kyseessä yhteinen tavoite, kestävä tulevaisuus.

Puhdasta ja kestävää 2_383x255.jpg1. Ruokailu

Lappeenrannan kouluissa on tarjolla kasvisruokaa jo nyt kolmena päivän viikossa, jatkossa joka päivä. Valitsemalla vaikutat. Pidäthän myös huolta siitä, että lautaselle nostettu ruoka tulee syödyksi. Jakamattoman ruuan hävikkiä voidaan pienentää muun muassa kulutustietoja analysoimalla ja erilaisilla ylijäämäruuan myyntikampanjoilla. Lautasen kautta roskiin päätyvän ruuan määrästä päätät sinä.

2. Liikkuminen

Lappeenrannassa on hyvä pyöräilyverkosto ja monella alueella myös hyvin toimiva joukkoliikenne. Taittamalla koulu- ja harrastusmatkat bussilla tai pyörällä voit vaikuttaa liikennepäästöihin ja kannustaa myös vanhempasi liikkumistottumusten muuttamiseen. Pidemmällä aikavälillä vaikutat pyöräilyreittien ja joukkoliikenteen kehittymiseen.

Lentämiseen liittyen: kun kotimaan nähtävyydet on kierretty ja lentoloma on ajankohtainen, niin paikallinen lentokenttä ja uutta lentokonekantaa käyttävät lentoyhtiöt ovat ilmastoystävällisempiä vaihtoehtoja kuin kauempana sijaitseva kenttä ja vanhoilla koneilla lentävät yhtiöt.

3. Sähkö

Mistä perheenne sähkö tulee? Markkinoilla on tarjolla myös pelkästään uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Millaisella sähköllä kotinne laitteet toimivat?

4. Lämmitys

Onko huoneesi lämpötila kohdallaan? Jos sinulla on mahdollisuus huonekohtaiseen lämmöntilan säätelyyn, niin jo yhdenkin lämpöasteen vähentämisellä säästät luontoa ja rahaa.

5. Suihkuttelu

Kuinka kauan aikaa vietät suihkussa? Kokemusperäisenä mututuntumana sanoisin, että 3–5 minuuttia/päivä riittää mainiosti henkilökohtaisen hygienian ylläpitämiseen.

6. Kansalaisaktiivisuus-vinkki

Ja sitten vielä vinkki, joka vaatii hieman kansalaisaktiivisuutta. Suurimpaan kokoluokkaan kuuluvat rahtilaivat aiheuttavat yhtä paljon päästöjä kuin 50 miljoonaa henkilöautoa – siis 1 laiva vs. 50 000 000 autoa. Mitä jos kysyisimme kauppiailtamme, miten tavarat ovat hyllyille saapuneet? Paikallinen tuote on tällä mittarilla ympäristöystävällisempi.

Markus Lankinen, strategiajohtaja