Valitse taso

Joulun ajan ohjelmaa vapaaehtoisena Espanjassa

10.1.2019

Tietäjien paraati2 (002)_410x308.jpgVietin myös joulun ja uudenvuoden täällä Espanjassa, ja niitä edeltäviin työpäiviin onkin kuulunut monipuolista ohjelmaa. Juhlasesonki jatkuu täällä lisäksi vahvasti vielä loppiaiseen asti, sillä se on perinteisesti suuri ja odotettu juhlapäivä. Joululahjojen sijaan odotetaan itämaan tietäjien tuomia lahjoja, ja kaupungit järjestävät juhlakulkueita kaduillaan.

Joululaulut

Vierailen paikallisessa päiväkodissa aina viikoittain, ja osallistun siellä aamuohjelmassa avustamiseen. Lapsille näytetään esimerkiksi vuodenaikaan liittyviä kuvakortteja, ja joulukuussa nekin ovat olleet joulusanastoon liittyviä. Lisäksi olemme laulaneet aamupiirissä joululauluja, joita olen opettanut myös englanniksi. Ennen joululoman alkua päiväkodin vanhin ryhmä, 2–3-vuotiaat Seikkailijat, tuli jopa nuorisokeskuksen yhteydessä toimivaan paikallisradioon esittämään harjoittelemamme englanninkielisen Hello Snowman -laulun.Jouluvalojen sytytys_395x296.jpg

Jouluvalojen sytytys

Nuorisokeskukselta osallistuimme puolestaan kaupungin jouluparaatiin, joka päättyi pääaukiolle joulupuun sytytykseen. Jouluvalot ja joulukuusi sytytettiin tällä paikkakunnalla vasta 14. joulukuuta, jolloin paraatiin osallistuvat olivat pukeutuneet kimalteleviin, yhtenäisiin asuihin. Joukossa oli moottoripyöräileviä joulupukkeja, nuoria ritareita sekä pokerikortteja, joksi olin itsekin pukeutunut. Tämä joulukulkue muistutti vähän lukiolaisten penkkareita Suomessa, sillä osa pukeutuneista kulki karnevaalilavojen kyydissä karkkia heittäen.

Musiikkiesityksiä

Viimeisen työpäivän ennen jouluvapaitamme vietimme nuorisokeskuksen sijaan Numancia de la Sagran kulttuuritalolla. Yhdessä toisen eurooppalaisen vapaaehtoisen kanssa avustimme päiväkodin joulujuhlassa ääni- ja valovastaavina. Myöhemmin illalla juonsimme samassa tilassa nuorten joulukonsertin, joka oli kaupungintalon ja nuorisokeskuksen kanssa yhteistyössä toteutettu.

Musiikkiesitys_410x216.jpg

Välipäivien aktiviteetteja

Uuden vuoden jälkeen järjestimme taas nuorisokeskuksella ohjelmaa loppiaista odottaville lomalaisille. T-paitojen koristelu sekä hamahelmien teko olivatkin hauskaa yhteistä ajanvietettä, ja mikä parasta, jokainen oli tyytyväinen omaan lopputulokseensa.

T-paidat2 (002)_312x256.jpg      Hamahelmet_310x230.jpg       


Itämaan tietäjät

Itämaan tietäjät_389x293.jpgEspanjalaisten lasten yksi vuoden jännittävimmistä öistä on itämaan tietäjien saapuminen loppiaisena. Tätä edeltävänä iltana perheissä on tapana jättää tietäjille ja heidän kameleilleen pientä evästä pitkää lahjojenjakomatkaa varten. Nuorisokeskuksen puolesta osallistuin loppiaisaattona kaupungintalon juhlakulkueeseen, jossa itämaan tietäjät avustajineen heittivät karkkia kadunvarrella odottaville katsojille. Kulkueen jälkeen pääaukiolla oli perinteisesti tarjolla kuumaa kaakaota sekä roscón-leivosta. Joihinkin roscón-pitkoihin piilotetaan kuulemma myös palkintoja tai rahaa. Lapsille illan huipennus oli lisäksi itämaan tietäjien jakamat ensimmäiset lahjat.

Roscón-leivos itämaan tietäjät_390x239.jpg

Vanessa Techera