Etusivu PalvelutYliopiston rehtori Juha-Matti Saksa Lappeenrannan Linnoituksen isännäksi
Ajankohtaista
11.8.2017 18:15

Yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa Lappeenrannan Linnoituksen isännäksi

Juha-Matti Saksa _ kuvaaja Teemu Leinonen_403x269.jpgLappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa nimettiin Lappeenrannan Linnoituksen uudeksi isännäksi 11. elokuuta Vanhankaupungin päivillä. Isännän arvonimi annetaan vuodeksi kerrallaan lappeenrantalaiselle tai Lappeenrannasta kotoisin olevalle omalla alallaan ansioituneelle henkilölle, joka on toiminnallaan tuottanut kaupungille positiivista mainetta. Saksa on 22. Linnoituksen isäntä.

Juha-Matti Saksa iloitsee, että häntä arvostetaan Lappeenrannan ystävänä ja puolestapuhujana.

– Näin tutkimusyliopisto tulee lähemmäksi lappeenrantalaisia. Yliopisto on yksi Lappeenrannan voimaannuttaja. 5000 opiskelijaa ja 1000 yliopistolla työskentelevää tuovat kaupungille pöhinää, joka luo tekemisen ilmapiiriä, yrittämisen mahdollisuuksia ja tapahtumia. Olemme kaupungin kanssa viimeisen vuoden aikana useasti miettineet, miten pöhinä saataisiin vielä lisääntymään, Saksa kertoo.

Samalla hän korostaa, että myös yliopisto tarvitsee puolestapuhujia.

– Yliopistolaisia on 6000, ja jos meillä olisi lisäksi vaikkapa 60 000 lappeenrantalaista puolestapuhujaa, olisimme Linnoituksen isäntä 2017 julkistaminen_kuva Anastasia Yliaska_366x386.jpgvaltavasti vahvempia ja pystyisimme tekemään rutkasti enemmän. Ja kaikki voittaisivat.

Mikkelistä kotoisin oleva Juha-Matti Saksa muutti Lappeenrantaan vuonna 1995 aloittaessaan kauppatieteiden opinnot Lappeenrannan teknillisessä korkeakoulussa. Valmistumisensa jälkeen, vuosituhannen vaihteessa, hän työskenteli lyhyen aikaa Helsingissä, mutta muutti pian takaisin Lappeenrantaan. Yliopistolla Saksa on työskennellyt muun muassa koulutussuunnittelijana ja tohtoriksi väiteltyään professorina sekä rehtorin varahenkilönä. Rehtoriksi hänet valittiin 41-vuotiaana, helmikuussa 2016.

Karjalaiskaupungin tosiystävien joukkoon

Juha-Matti Saksa ottaa Linnoituksen isännän arvonimen nöyränä vastaan, ja vaikka onkin mielellään mukana seremonioissa, hän korostaa, että isännällä pitää olla merkittävämpiäkin tehtäviä kuin pönöttää isännän hattu päässä.

– Kun katselen minua edeltäneiden isäntien listaa, täytyy sanoa, että he ovat kaikki tehneet Lappeenrannan eteen todella paljon. Pääsin nyt karjalaiskaupungin tosiystävien joukkoon, vaikka olenkin tällainen rääväsuu savolainen. Miulta meni 22 vuotta ennen kuin osasin edes haastaa mie ja sie. Sen sijaan, että ryhtyisin julistamaan, miten Linnoituksen isännän tulisi toimia, kysyn, miten voisin olla entistä enemmän hyödyksi kotikaupungilleni.

Lappeenrannan Vanhankaupungin eli linnoituksen kehittymistä Saksa on seurannut hyvillä mielin.

– Linnoituksen kehitys on mennyt huimasti eteenpäin parinkymmenen viime vuoden aikana. Taustavaikuttajat ovat tehneet suunnitelmallista ja tuloksellista työtä. Upeaa, että linnoitus on säilynyt asuttuna Vanhanakaupunkina ja alueen toiminnallisuus lisääntynyt.

Saimaan rantakaupunkien yhteismarkkinointia Saksa pitää loistavana edistysaskeleena, joka edistää samalla yliopiston kansainvälistä opiskelijamarkkinointia erityisesti Aasiassa.

Yliopiston rehtorin mielestä yliopistojen tuloksellisuus ja kansainvälinen huippututkimus ovat opiskelijamääriä merkittävämpiä tulevaisuuden tekijöitä. Hän haluaa kuitenkin vahvistaa Lappeenrannan yliopiston asemaa Suomen korkeakouluverkostossa myös kokoa kasvattamalla. Esimerkiksi Saimaan ja Lahden ammattikorkeakoulujen liittyminen LUT-konserniin on uraa-uurtava ratkaisu Suomessa.

– Kaikki kolme hyödymme yhteispelistä esimerkiksi kansainvälisessä opiskelijarekrytoinnissa ja työelämäyhteyksien kehittämisessä, ja ammattikorkeakoulut ovat edelleen itsenäisiä osakeyhtiöitä, eli ne eivät sulaudu yliopistoon.

Lappeenrannan yliopistolla on ollut tutkimus- ja koulutusyksikkö Lahdessa yli kaksikymmentä vuotta, ja nyt Lahteen on suunnitteilla rinnakkainen korkeakoulukampus.

Juha-Matti Saksan mukaan Lahden yksikköä vahvistetaan kasvun periaatteella, ja se tuo hyvää molemmille paikkakunnille. Yhteistyö juuri Lahden alueen kanssa on Lappeenrannan yliopistolle luontevaa, koska Lahden perheomisteisella, kansainvälisesti kasvuhakuisella teollisuudella on viipurilaistaustaa, kuten yliopistollakin.

Yhteistyöstä totta samansuuntaisilla teoilla

Juha-Matti Saksan mielestä yhteistyö voi olla tuloksellista vain, jos yhdessä ideoituun ja sovittuun tavoitteeseen sitoudutaan ja siihen tähdätään samansuuntaisilla teoilla.

– Yliopisto ja kaupunki ovat yhdessä sitoutuneet kehittämään Lappeenrannasta taloudellisesti, ekologisesti ja vastuullisesti toimivaa vihreää kaupunkia. Greenreality on totta vasta, kun teot puhuvat sen puolesta. Vihreys toteutuu esimerkiksi, kun yliopiston innovaatioiden ansiosta jätteistä tehdään uusia tuotteita tai veden puhdistamisesta kehitetään bisnestä.

– Hyvä innovaatio on liiketaloudellisesti kannattava, ja sillä on samalla merkitystä ihmisten hyvinvoinnille ja elinympäristölle. Kaupungin vihreitä tekoja ovat esimerkiksi kaupunkiorganisaatiossa käyttöön otettavat sähköautot, jätevedenpuhdistus tai katuvalaistuksen ledit. Kaupungin ja yliopiston suuriin yhteisiin voittoihin kuuluu ehdottomasti Kivisalmen pumppaamo. Kannattaa olla ylpeä kaupungista, joka käyttää vastuullisesti resurssejaan ja pitää huolta vesistöistään, Linnoituksen isäntä kannustaa.

– Kun vielä kaikki 73 000 asukasta loikkaavat samaan, yhteiseen suuntaan, niin kyllä varmasti liikahtaa ja tulosta tulee.

Maailman vihreimmän kampusalueen rehtori, helposti lähestyttävä visionääri

Linnoituksen isännän valitsee Lappeenrannan kaupunginjohtaja. Juha-Matti Saksa on kuudes kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan nimeämä Linnoituksen isäntä.

Kimmo Jarva haluaa vuoden 2017 isännän valinnallaan tuoda esille yliopiston, kaupungin ja asukkaiden keskinäisen yhteistyön tärkeyttä. Hän kuvailee valintaperusteluissaan Juha-Matti Saksaa ennakkoluulottomaksi visionääriksi.

– Juha-Matti Saksa on ottanut asiakseen tehdä vahvasti yhteistyötä Lappeenrannan alueen kuntien ja yritysten kanssa. Hän on rohkeasti tarttunut kehittämisen haasteisiin, jotta LUT-konsernin asema vahvistuisi Suomen korkeakouluverkostossa. Rehtorina ja yhteistyökumppanina Juhis on helposti lähestyttävä persoona. Hän luotsaa maailman vihreintä korkeakoulukampusta ja kansainvälisesti korkeatasoista yliopistoa nuorekkaalla, muista erottuvalla tavalla, Jarva tiivistää.

Viittansa, käätynsä ja hattunsa uudelle isännälle luovuttaa edellinen isäntä maalivahti Jussi Markkanen. Viimeksi korkeakouluja edusti vuoden 2015 isäntä, Saimaan ammattikorkeakoulun rehtori Anneli Pirttilä.

Yliopiston rehtori nimettiin Linnoituksen isännäksi myös vuonna 2006, jolloin arvonimi annettiin rehtori Markku Lukalle.

Kuva: Juha-Matti Saksa, kuvaaja Teemu Leinonen

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva
puh. 040 844 2000
kimmo.jarva(at)lappeenranta.fi

Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) rehtori, Linnoituksen isäntä
Juha-Matti Saksa
puh. 0400 166 659
juha-matti.saksa(at)lut.fi