Etusivu PalvelutVapaudenaukiosta kaupunkilaisten uusi kohtaamispaikka – avajaiset pe 17.6.2016
Ajankohtaista
17.6.2016 14:40

Vapaudenaukiosta kaupunkilaisten uusi kohtaamispaikka – avajaiset pe 17.6.2016

Perjantaina 17.6. Vapaudenaukiolla avajaiset! Lappeenrannan kaupungin kirjasto-, nuoriso- ja tekninen toimi yhdessä ”Liikunta yhdistää”- hankkeen sekä lähistöllä sijaitsevien toimijoiden kanssa toteuttavat Vapaudenaukion avajaiset.

Parkkitalo P-Pormestarin toisen osan valmistuessa Vapaudenaukion maanpäälliset parkkipaikat siirtyivät maan alle ja päälle oli jäämässä tyhjää tilaa. Lappeenrannan kaupungin tekninen toimi kutsui asukkaat mukaan suunnittelemaan Vapaudenaukion uutta ilmettä asukaskyselyn kautta noin kolmisen vuotta sitten. Asukkailta pyydettiin ideoita ja ehdotuksia siitä, mitä Vapaudenaukiolle, jotta alueesta tulisi hyvä paikka asukkailla olla.

- Kaupunkilaiset vastasivat kyselyymme aktiivisesti ja saimme useita hienoja ehdotuksia, joiden mukaan lähdimme suunnittelemaan uutta ilmettä tyhjäksi jäävälle aukiolle, kertoo Hannu Tolonen, kaupunginpuutarhuri.

Asukkaat ehdottivat muun muassa seuraavia:

Tähän sopisi hyvin puisto - se toisi lisää vihreyttä keskustaan ja uutta ilmettä / Mahtuisiko sinne kuvataidetta, kuten veistoksia ja ympäristötaidetta sekä tilaa spontaaneillekin esiintymisille / Lähtökohtana alueen suunnittelulle ja toteutukselle olisi saada rauhallinen oleskelualue, jossa ihminen voi vain olla ja saada hengähtää / Aukiosta voisi tehdä pienen 'virkistysalueen': sinne voisi istuttaa puita, nurmea ja muuta kasvillisuutta / Pari mukavaa penkkiä viimeistelisi nautinnollisen kokemuksen 'luonnon helmassa'. Penkeillä voisi viettää aikaa vaikkapa kesäisin kirjastosta lainatun hyvän romaanin kanssa.

- Nyt on kaupunkilaisten uusi kohtaamispaikka avajaisia vaille valmis, toteaa Pia Haakana, kaupungin asukasyhteyshenkilö tyytyväisenä siihen, että asukkaille annettiin aikanaan mahdollisuus kaupunkisuunnitteluun tehdyn kyselyn kautta.

Asukkaita kuunneltiin, sillä uudistetussa Vapaudenaukion puistossa on juuri niitä elementtejä joita asukkaat toivoivat. Puistosta löytyy kukkia, koristepuita, nurmi- ja istutusalueita, penkkejä, valaistusta, esiintymislava ja avajaisissa paljastetaan puistoon hankitut patsaat.

Vapaudenaukion uusi ilme - kuvaaja Pia Haakana.jpg

Uudet patsaat asukkaiden toiveesta

Useammassa asukkaiden antamassa ehdotuksessa tuotiin esiin toive saada puistoon taidetta – patsaita. Tähän toiveeseen tartuttiin ja perustettiin työryhmä johon kuuluivat muotoilun läänintaiteilija Outi Turpeinen, intendentti Leena Räty, kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen, kaupungin ympäristösuunnittelija Anne Veijovuori sekä kaupungininsinööri Pasi Leimi.

Työryhmä etsi taiteilijat, joilla olisi yhteyttä joko Lappeenrantaan tai lähialueisiin. Taiteilijoita, joilta pyydettiin luonnokset, löytyi kolme. Tiiu Anttinen, Marjukka Korhonen ja Antti Nieminen. Työryhmä hyväksyi luonnokset ja Lappeenrannan kaupunki tilasi taiteilijoiden ehdottomat teokset.

Tiiu Anttinen kehitti veistoksensa, Korvakas, Tohveli ja Vesihiisi, runojen, lorujen, loitsujen ja satujen kautta, mikä sopiikin loistavasti puiston äärellä olevan kirjaston henkeen ja lukutarjontaan.

Marjukka Korhonen puolestaan tuo esiin veistoksessaan muuttuneen nyky-aikaisen perheen. Hänen veistoksensa Ydinperhe – sisko- ja velipuoli korostaa perheessä lasten ja nuorten keskeistä merkitystä. Tämä veistos edustaakin puiston toisella laidalla olevan nuorisotilan käyttäjiä sopivasti.

Antti Niemisen veistos Lukija on puolestaan hahmo, joka sopii myös täydellisesti puiston teemaan, kuinka asukas palatessaan kirjastosta voi istahtaa puutarhamaisen puiston penkeille nauttimaan lainaamastaan kirjasta. Teos on ihmisen kokoinen linnun luuranko, joka istuu lukemassa kirjaa.

Taiteen Edistämiskeskukselta saatu 45.000 euron ”Prosentti rakennuskustannuksista taiteelle” valtionavustus sekä puiston maapohjan soranmyynti mahdollisti patsaiden hankinnan uuteen valmistuvaan – kohtaamispaikan keskelle kaupunkia.

Perjantaina 17.6. Vapaudenaukiolla avajaiset

Lappeenrannan kaupungin kirjasto-, nuoriso- ja tekninen toimi yhdessä ”Liikunta yhdistää”- hankkeen sekä lähistöllä sijaitsevien toimijoiden kanssa toteuttavat Vapaudenaukion avajaiset.

Avajaiset pidetään perjantaina 17.6. ja ohjelma alkaa jo klo 10 lapsille suunnatulla ”Kiukun karkoituksen käsikirja” liikunnallisella lorutuokiolla. Kesän aikana Hiekkalinnalla esitetään lastenteatteri esitystä ”Ritari ja Kettu”, klo 11 ohjaaja Antti Joronen kertoo tulevasta lastennäytelmästä. Äiti-vauva ryhmän jumppa vedetään klo 13 ja klo 13:30 OMT ja Liikuntakeskus Lehmus vetää Puistojumpan kaikille kirjaston edessä. Kaupunginteatterin tulevaa syksyn näytelmää ”Kuin ensimmäistä päivää” esittelevät ohjaaja Iiris Rannio sekä teatterinjohtaja Timo Sokura klo 14 alkaen.

Afrikkalainen tanssiryhmä UMUCO Entertainment Troop esiintyy klo 14:30 ja klo 14:45 alkavat uusitun Vapaudenaukion viralliset avajaiset kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan johdolla. Puheenvuoron pitävät myös teknisen lautakunnan puheenjohtaja, valtuutettu Joonas Grönlund ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja, valtuutettu Olli Saarela. Muotoilun läänintaiteilija Outi Turpeinen esittelee Paasikiven puiston uudet patsaat. Mukana ovat myös veistokset tehneet taiteilijat.

Virallisten avajaisten jälkeen kuullaan musiikkia ja lapsille vielä uusintana klo 15:30 liikunnallinen lorutuokio. MoodRiders ja The Rivet nuorisobändit esiintyvät kirjaston edessä klo 16:00 – 17:30, jolloin avajaisohjelma loppuu.

Muun ohjelman lisäksi pääkirjaston edessä on lukuterassi klo 12-16, jossa voi tutustua uutuuskirjoihin ja kirjastosta lainattaviin välineisiin sekä lukea sarjakuvia. Myös kirjaston kaverikoirat ovat paikalla klo 16-18 kirjaston ala-aulassa. Monari nuorisotilan edessä tarjotaan nuorille infoa seksuaaliterveydestä ja terveydenhoitaja on paikalla juttelemassa nuorten kanssa. Monarin edessä voi osallistua myös kaupungin nuorisovaltuuston toimintaan sekä nuorisotoimen toimintapisteeseen. Monarin graffittipajan graffittikelmu -maalausnäytös alkaa klo 15.

Medis Mama Africa -kauppa on valmistanut pikkurahalla ostettavaksi maistiaisia afrikkalaisista ruuista klo 12:00 alkaen. Technopolis -rakennuksessa toimivat Assi Group Oy ja Technopolis Vapaudenaukio ravintola Vapari tarjoavat mehua ja keksejä avajaisiin osallistuville klo 10 - 17 välisen ajan.

- Tervetuloa tutustumaan uudistuneeseen Vapaudenaukioon ja Paasikivenpuistoon sekä uusiin julkisiin taideteoksiin, toivottavat alueen eri toimijat yhdessä.

Ohjelma:
Klo 10:00 – 10:20
Kiukun karkotuksen käsikirja, liikunnallinen lorutuokio, Pilvi Valtonen

Klo 11:00 – 11:30
Kurkistus Hiekkalinnan lastenteatteriesitykseen, Antti Joronen

Klo 13:00 – 13:30
Äiti-vauva ryhmän jumppa

Klo 13:30 – 14:00
Puistojumppa, OMT ja Liikuntakeskus Lehmus

Klo 14:00 – 14:15
”Kuin ensimmäistä päivää” syksyllä ensi-illan saavan näytelmän esittely,
ohjaaja Iiris Rannio ja teatterinjohtaja Timo Sokura

Klo 14:30 – 14:45
Afrikkalainen tanssiryhmä UMUCO Entertainment Troop

Klo 14:45 – 15:15
Vapaudenaukion viralliset avajaiset ja patsaiden paljastustilaisuus
* Kimmo Jarva, kaupunginjohtaja
* Joonas Grönlund, teknisen lautakunnan puheenjohtaja, valtuutettu
* Olli Saarela, kulttuurilautakunnan puheenjohtaja, valtuutettu
* Outi Turpeinen, muotoilun läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus

15:15-15:30
Musiikkiesitys, Harry Kiianen

Klo 15:30 – 15:50
Kiukun karkotuksen käsikirja, liikunnallinen lorutuokio, Pilvi Valtonen

Klo 16:00 – 17:30
MoodRiders ja The Rivet bändit esiintyvät kirjaston edessä

Lisäksi:
Medis Mama Africa – klo 12 alkaen saatavilla afrikkalaista ruokaa.
Assi Group Oy ja Technopolis Vapaudenaukion ravintola Vapari tarjoavat mehua ja keksejä klo 10-17.
Pääkirjaston edessä lukuterassi klo 12-16: uutuuskirjoja, sarjiksia ja lainattavien välineiden esittelyä.
Klo 16-18 voit tavata myös kirjaston kaverikoirat kirjaston ala-aulassa.
Monarin edessä seksuaaliterveyspiste sekä terveydenhoitaja jalkautuu, nuorisovaltuuston ja nuorisotoimen toimintapisteet, klo 15 alkaa Monarin graffitipajan graffitikelmu -maalausnäytös

(Kuva: Vapaudenaukion uusi ilme, kuvaaja Pia Haakana)

Lisätietoja:
Lappeenrannan kaupungin puutarhuri Hannu Tolonen, puh 0400 856 066
Lappeenrannan kaupungin asukasyhteyshenkilö Pia Haakana, puh 040 5494 740

Liitteet