Etusivu Osallistu ja vaikutaVammaisten Päivä 3.12. -seminaari valtuustosalissa
Ajankohtaista
2.12.2016 11:35

Vammaisten Päivä 3.12. -seminaari valtuustosalissa

Lappeenrannan vammaisneuvosto järjestää lauantaina 3.12.2016 klo 13 - 16 Vammaisten Päivä -seminaarin Lappeenrannan kaupungintalon valtuustosalissa, 01. krs, Villimiehenkatu 1, 53100 Lappeenranta

Vammaisneuvoston seminaari kuva Pixabay.jpg

- Kansainvälinen vammaisten päivä muistuttaa vammaisten ihmisarvosta ja siitä, että vammaisille henkilöille tulisi taata samat oikeudet kuin kaikille ihmisille, toteaa Arja Tuuva, vammaisneuvoston puheenjohtaja.

Monipuolista ohjelmaa

Seminaari aloitetaan kahvitarjoilulla kaupungintalon lämpiön puolella, aivan valtuustosalin vieressä klo 13. Kahvia on varattu 60 ensimmäiselle.

Vammaisneuvoston puheenjohtaja Arja Tuuva avaa seminaarin tervetulotoivotuksella.

Ensimmäisen lyhyehkön informatiivisen puheenvuoron pitää rakennusmestari Pekka Hulkkonen, korjausneuvoja. Hän kertoo kodin korjausneuvonnan terveisiä. Asuntojen korjausneuvonta on Vanhustyön keskusliiton toimintaa ja avustusmuotoja ovat muun muassa korjausavustukset vanhusväestön ja vammaisten asuntoihin ja vammaispalvelulain mukainen korvaus.

Pääpuhujana seminaarissa on Jukka Sariola, Valtakunnallisen vammaisneuvoston puheenjohtaja. Hänen erittäin ajankohtaisena alustuksen aiheena on YK:n vammaisten ihmisoikeussopimus: mitä se tuo tullessaan?

Suomi ratifioi YK:n vammaissopimuksen 10.6.2016

Suomi oli viimeisiä EU-maita, joissa sopimusta ei oltu vielä saatettu voimaan.

Sopimus vahvistaa ja tehostaa vammaisuuden perusteella tapahtuvan syrjinnän suojaa ja antaa uusia työkaluja vammaisten oikeuksien edistämiseen ja toteutumiseen. Sopimus velvoittaa valtiota ja julkista valtaa kuulemaan vammaisia ja heitä edustavia järjestöjä, kun vammaisia henkilöitä koskevia järjestelmiä tai lainsäädäntöä ollaan tekemässä. Osallisuus on sopimuksen sydän tai punainen lanka. Yleissopimuksen johtavana periaatteena on syrjinnän kielto.

Sopimus on monella tavalla merkittävä virstanpylväs myös YK:n historiassa. Ensinnäkin se on 2000-luvun ensimmäinen ihmisoikeussopimus, toiseksi sen syntyprosessi oli ainutlaatuinen. Vammaiset henkilöt osallistuivat aktiivisesti sopimusneuvotteluihin alusta loppuun saakka. Sopimus myös syntyi ennätysnopeassa tahdissa, hyvässä yhteisymmärryksessä.

Seminaari jatkuu Marja-Liisa Haapakorvan, ympärivuorokautisten palvelujen päällikkö, Eksote, alustuksella Etelä-Karjalan Sosiaali- ja terveyspiirin Vammaispalveluista. Mitä palveluita Eksote tarjoaa vammaiselle?

Seminaarissa kuullaan lopuksi pari lyhyttä informatiivista katsausta mielenkiintoisista aiheista.

Sähköpyörätuolijalkapalloa Etelä-Karjalaan - Lappeenrannassa järjestettiin lokakuun lopussa näytösluonteinen sähkärifutis ottelu. Simo Kero, toimintaa koollekutsuva jalkapallon ystävä, kertoo mitä on sähkärifutis ja mitä tällä hetkellä on suunnitteilla Etelä-Karjalan osalta sen tiimoilta.

Toisessa informatiivisessa katsauksessa kerrotaan, että ”Kansainvälisyys kuuluu kaikille”. Aiheesta kertoo Kati Korhonen, kansainvälisten asioiden koordinaattori, Lappeenrannan kaupungilta. CIMO (Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus) tukee kansainvälisyyttä monin tavoin ja heidän tärkeimmät välineensä ovat hankerahoitus sekä erilaiset harjoitteluohjelmat. Kansalaisten Eurooppa – ohjelmasta myönnetään puolestaan rahoitusta erilaisille järjestöille, yhdistyksille sekä organisaatioille. Kansalaishankkeissa eri EU – maiden kansalaiset pääsevät kokoontumaan ja keskustelemaan teemoista joita he kokevat tärkeiksi. Tätä voisivat hyödyntää esimerkiksi eri vammaisjärjestöt ja -yhdistykset.

Vuoden 2016 esteettömyyskunniamaininnan myöntäminen

- Seminaarimme huipentuu Vuoden 2016 esteettömyyskunniamaininnan luovuttamiseen, kertoo Pia Haakana, kaupungin asukasyhteyshenkilö ja vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja. Kysely esteettömyyskunniamaininnan ehdokkaista avattiin tänä vuonna laajemmin kaikille asukkaille.

- Saimme reilut parikymmentä hyvää ehdotusta ja näistä esteettömyystyöryhmä teki esityksen vammaisneuvostolle, joka teki lopullisen päätöksen, Haakana kertoo. – Mutta ei paljasteta vielä, kuka tai ketkä tai mikä taho saa tämän arvostetun kunniamaininnan, tulkaa paikalle katsomaan ja kuulemaan, kannustaa Haakana saapumaan mukaan ensimmäiseen Lappeenrannan kaupungin vammaisneuvoston Vammaisten Päivä 3.12. -seminaariin.

Vammaisten Päivä 3.12. -seminaari on kaikille avoin ja maksuton.

(Kuva: Pixabay)

Lisätietoja:

Pia Haakana, asukasyhteyshenkilö, vanhus- ja vammaisneuvoston sihteeri, vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja, Lappeenrannan kaupunki
puh. 040 5494 740 / pia.haakana@lappeenranta.fi

Liitteet