Etusivu PalvelutSivulliset osalliset – ihmiskuvia itsenäistymisvaiheen Etelä-Karjalasta Etelä-Karjalan museossa 11.12.2017
Ajankohtaista
5.12.2017 13:20

Sivulliset osalliset – ihmiskuvia itsenäistymisvaiheen Etelä-Karjalasta Etelä-Karjalan museossa 11.12.2017

Sata vuotta sitten Suomessa kuohui. Joulukuussa annettu itsenäisyysjulistus ei kuohuntaa rauhoittanut. Historiallisessa murroksessa moni joutui tapahtumien pyörteeseen tahtomattaan. Toivo Holmberg LAPPEENRANTA.jpg

Eteläkarjalaisten tekijöiden työryhmä esittää joulukuussa 2017 kolme lyhyttä, noin 10 minuutin mittaista lyhytelokuvamonologia. Ne kertovat todellisista henkilöistä ja tapahtumista noin sadan vuoden takaa eri puolilta maakuntaa (Imatra, Parikkala, Lappeenranta).

Teokset esitetään Lappeenrannassa maanantaina 11.12. Etelä-Karjalan museossa  klo 18. Esityksiin on vapaa pääsy ja ne toteutetaan mainittujen yhteistyökumppanien avustuksella.

Paikallishistoriaan, aikalaislehtitietoihin, haastatteluihin ja suulliseen perinteeseen perustuvat kertomukset esittelevät kolme ihmistä ajankohdan yllättävissä ja dramaattisissa käänteissä.

Paronitar Aili Aminoffin puheenvuoro Imatralla joulukuussa 1917 käsittelee paikallisen terästeollisuuden pioneerin, Elektrometallurgiska Aktiebolaget -yhtiön työläisten johtoon kohdistamaa painostusta ja uhkaa tehtaan perustajan puolison näkökulmasta. Puuseppä ja soittaja Toivo Holmberg kertoo joidenkin vuosien etäisyydellä havaintoja tsaarinajan elämästä Lappeenrannassa ja mukaan temmatun sivullisen kokemuksia punaisten ja valkoisten tehtävissä vuonna 1918. Maalaispoliisi Yrjö Parikka muistelee menneitä virkatoimiaan vuoden 1917 marraskuun suurlakon päivinä Parikkalassa, puhelinkeskuksen piiritystä ja naapurinsa kohtaloa.

Mikrohistoriallisella ja inhimillisellä lähestymistavalla teokset tarjoavat ainutkertaisia esimerkkejä itsenäistymisajan ja osin sisällissodankin yhteiskunnallisista ja sosiaalisista ilmiöistä alueellamme.

Monologit lähetetään myös Lappeenrannan, Imatran ja Parikkalan yläkouluille ja lukioille. Niitä voidaan käyttää osana historian, ilmaisutaidon sekä suomen kielen ja kirjallisuuden opetusta. Myöhemmin teoksia voidaan esittää esimerkiksi kuntien ja yhdistysten tapahtumissa.

Taustatutkimuksen ovat tehneet, teokset käsikirjoittaneet ja hankkeen tuottaneet FM kansanperinteen tutkija, yrittäjä Mikko Europaeus ja FM etnologi, toimittaja Piia Kaskinen. Ohjauksesta vastaa teatteri-ilmaisun ohjaaja Sami Sivonen. Teokset on kuvannut ja leikannut kuvataiteilija Inka Nordlund. Rooleissa esiintyvät harrastajanäyttelijät Heidi Häkkinen (Aili Aminoff), Jussi Perälä (Toivo Holmberg) ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Aapo Stavén (Yrjö Parikka).

Hanke on saanut juhlavuoden Suomi 100-ohjelmastatuksen ja tukea Etelä-Karjalan liitolta, Imatran ja Lappeenrannan kaupungeilta sekä Parikkalan kunnalta.

Muut esitykset Imatralla pe 8.12. klo 18 Imatran taidemuseolla ja Parikkalassa su 10.12. klo 12 Harjulinnassa Kino Patteryn näytöksenä.

Kuva: Toivo Holmberg (Jussi Perälä) verstaallaan Lappeenrannassa 1920-luvulla. Kuvaaja: Piia Kaskinen.

Lisätietoja:

Mikko Europaeus
Puh. 050 468 9758, mikko.europaeus@traditionaali.fi 

Piia Kaskinen
Puh. 044 283 1343
piia.kaskinen@gmail.com