Etusivu Osallistu ja vaikutaLauritsalan Luukkaantorin ”Kolme alasinta” halutaan kunnostaa yhteisöllisesti talkoilla
Ajankohtaista
5.1.2017 9:19

Lauritsalan Luukkaantorin ”Kolme alasinta” halutaan kunnostaa yhteisöllisesti talkoilla

50 -vuotta sitten, Lauritsalan kauppalan liitosvuonna Lappeenrantaan, tilattiin Lauritsalan tuolloin uuden liikekeskuksen aukiolle suihkukiviveistos ”Kolme alasinta”.

Kolme Alasinta Kuva Etelä-Karjalan museo.jpgTeoksen suunnitteli ja valmisti tunnettu kuvanveistäjä Armas Hutri (1922-2015). Armas Hutria on kuvattu taitavaksi ja persoonalliseksi kuvanveistäjäksi, jonka ura asettui monen vuosikymmenen yhtämittaiseen jatkumoon. Suihkukaivoveistos koostuu kolmesta alasimesta ja laajasta vesialtaasta.

- Valitettavasti ”Kolme alasinta” ei ole enää moneen vuoteen ollut kunnossa, ei ole enää vesi liplatellut altaassa eikä suihkulähde toiminut kohta kymmeneen vuoteen, toteaa kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen.

Näiden vuosien aikana monet eri tahot ovat ottaneet yhteyttä kaupunkiin ja esittäneet hienon kulttuurihistoriallisesti arvokkaan monumentin kunnostamista. Kaupunki onkin teettänyt tutkimuksia ja saanut eri hinta-arvioita, jotka valitettavasti ovat torpanneet ajatuksen korjaamisesta suurten korjauskulujen takia.

- Nyt tämä asia on jälleen ollut esillä, kun tänä vuonna on veistoksen ja altaan 50 -vuotis merkkivuosi. Samalla on myös Lauritsalan Kauppalan 50 -liitosvuosi Lappeenrannan kaupunkiin. Useat eri tahot ovat tuoneet ilmi Lappeenrannan kaupungille halunsa toteuttaa tämän edellä mainitun kohteen kunnostamisen vaikka talkoilla ja mahdollisesti myös kaupungin rahallisella avustuksella, kertoo Pasi Leimi kaupungin, vs. tekninen johtaja.

Lappeenrannan kaupunki valmistelee nyt Lauritsalan osalta kolmen L:n liitosvuoden huomioimista yhteistyössä yhdistysten, seurojen ja eri toimijoiden kanssa.

- Kaupungin tekninen lautakunta antoi vuoden 2016 lopun kokouksessa, alustavan positiivisen kannan noin 20.000 euron määrärahasta yhteisölliseen ja Lauritsalan alueen asukkaiden talkoilla toteuttamaan toimintaan kyseisen kohteen kuntoon saattamiseksi, kertoo Pasi Leimi miten kaupunki on tukemassa Luukkaantorin maamerkin kunnostamista.

Kaupunki toimii tässä yhteisöllisessä hankkeessa alkuun koollekutsujana. Kaupunki on kutsunut 33 Lauritsalan alueen eri yhdistystä ja toimijaa ensimmäiseen tapaamiseen. Tapaamisen tarkoituksena on kartoittaa kaikki halukkaat mukaantulijat ja perustaa näistä vapaaehtoisista asukkaista hankkeelle ohjausryhmä, joka määrittelee jatkotoimenpiteet. Ensimmäinen tapaaminen pidetään torstaina 12.1.2017 klo 17 alkaen Lappeenrannan kaupungintalon Venla neuvotteluhuoneessa.

- Jos joku aktiivinen asukas, taho tai yrityskin, joka ei ole saanut kutsua, mutta on kiinnostunut tulemaan mukaan yhteisölliseen ”Kolme Alasinta” talkoohankkeeseen, on hän tervetullut mukaan tapaamiseen, kutsuu asukasyhteyshenkilö mukaan asiasta innostuneita.

Kaupungin puolelta lisäksi yhdessä asukkaiden kanssa hanketta ovat toteuttamassa kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen ja maisemasuunnittelija Anne Veijovuori. He toimivat apuna teknisissä ja maisema ilmettä koskevissa asioissa. Mukana on myös asukasyhteyshenkilö Pia Haakana, joka vastaa koollekutsumisesta ja hankkeen asukastiedottamisesta- ja markkinoinnista.

Lappeenrannan kaupunki toteuttaa tämän toiminnan kautta kaupungin strategiassa kohtaa ”Osallistava toimintatapa”, jossa todetaan, kuinka asukkaita rohkaistaan yhteisölliseen toimintaan. Toiminnan tavoitteena on asukasaktiivisuuden, osallisuuden ja yhteisöllisyyden paraneminen ja asukkaiden järjestämien talkoiden ym. tapahtumien määrä kasvaminen.

– Me kaikki yhdessä kehitämme ja ylläpidämme tätä omaa lappeenrantalaista yhteiskuntaamme – yhteisöllisesti, kiteyttää asukasyhteyshenkilö strategian kohdan.

(Kuvateksti: Luukkaantorin Kolme alasinta silloin kun vielä vesi liplatti. Kuva Etelä-Karjalan museo)

Lisätietoja:
Pasi Leimi, vs. tekninen johtaja, Lappeenrannan kaupunki, puh. 040 740 1643
Hannu Tolonen, kaupunginpuutarhuri, Lappeenrannan kaupunki, puh. 0400 856 066
Anne Veijovuori, ympäristösuunnittelija, Lappeenrannan kaupunki, puh. 040 125 4092
Pia Haakana, asukasyhteyshenkilö, Lappeenrannan kaupunki, puh 040 5494 740