Etusivu PalvelutLappeenrannan paikallisliikenteeseen uusia linjoja ja muutoksia 10.8. alkaen
Ajankohtaista
7.8.2017 11:30

Lappeenrannan paikallisliikenteeseen uusia linjoja ja muutoksia 10.8. alkaen

Lappeenrannan paikallisliikenteeseen tulee kaupunkikehityslautakunnan hyväksymiä muutoksia talviaikataulukauden alkaessa 10.8.2017.

Bussikuva 5 kuvaaja Pia Haakana.JPG– Yleisesti ottaen aina kun teemme muutoksia, meidän pitää huomioida monta aikatauluihin liittyvää asiaa koko reitin varrelta. Tarkastelemme myös eri linjojen käyttäjämääriä ja kuuntelemme asiakkaiden toiveita ja palautteita, kertoo Lappeenrannan kaupungin joukkoliikennepäällikkö Olli Hirvonen.

Uusi linja 12 kaupungin yöliikenteeseen

Täysin uutena vuorona alkaa viikonlopun yöliikenne, linja 12. Uusi linja yhdistää linjojen 1 ja 2 perjantain ja lauantain illan vuorot yhdeksi linjaksi 12, joka ajetaan klo 23.00:n jälkeen. Uusi linja parantaa etenkin keskustan ja yliopiston välistä vuorotarjontaa. Keskustasta pääsee uudella linjalla yliopistolle klo 22.15, 23.15, 01.40 ja 02.20, kun aiemmin viimeinen vuoro on lähtenyt keskustasta jo klo 00.45.

Citybussi palveluliikenteen tilalle

Myös niin sanottu citybussi tulee käyttöön Lappeenrantaan. Se on kaupunkialueella liikennöivä pikkubussi, jonka tehtävänä on täydentää muuta paikallisliikennettä. Citybussi kiertää kaupunkialueella nopeammin kuin paikallisliikenteen perusbussit, mikä tekee siitä kilpailukykyisen vaihtoehdon vaikkapa kävelylle. Pieni citybussi pystyy myös liikkumaan alueilla, joilla liikkuminen on vaikeaa isolla linja-autolla.

Citybussi soveltuu muun muassa turistien liikkumiseen, työ- ja koulumatkaliikenteeseen, ikäihmisten kauppa-matkoihin ja lapsiperheiden liikkumiseen. Citybussi helpottaa laajan ja mäkisen keskusta-alueen sisäistä liikkumista. Jokainen citybussivuoro ajaa Matkakeskukselle. Reitin toisessa päässä ajetaan vuorotellen Armilaan ja Pikisaareen. Citybussireitti mahdollistaa pääsyn sellaisiin paikkoihin, joihin ei ole ennen paikallisliikenteellä päässyt. Citybussissa käy maksuvälineenä muun paikallisliikenteen tapaan Waltti-liput, Matkahuollon liput sekä käteinen. Citybussi liikennöi arkisin klo 7.00–17.00 välisenä aikana.

– Citybussilla pääsee siis liikkumaan keskustassa, ja se tukee samalla myös Pikisaareen ajavaa linjaa 9. Citybussi on kokeilu, jonka jatkosta päätetään kokemuksien saamisen jälkeen, toteaa Hirvonen.

Ruoholammen asukkaiden toiveet käytäntöön

Asukkaiden Lappeenranta -toimintaan kuuluva Läntinen alueraati järjesti kesäkuussa asukastilaisuuden teemalla julkinen liikenne. Paikalla asukastilaisuudessa oli kaupungin puolelta joukkoliikennepäällikkö Olli Hirvonen sekä kaupungininsinööri Timo Kalevirta. Tilaisuudessa käytiin läpi kaupungin läntisen alueen julkista liikennettä ja kuultiin asukkaiden toiveita eri linjoille.

Asukastilaisuudessa käydyn keskustelun myötä linjaa 10 myöhennettiin viidellä minuutilla iltapäivisin välillä Keskusta–Ruoholampi. Asukaspalautteen pohjalta lisättiin myös täysin uusi vuoro lauantaille klo 10.40 välille Ruoholampi–Keskusta sekä klo 14.10 välille Keskusta–Ruoholampi.

– Olemme Ruoholammella tyytyväisiä, kun kaupunki huomioi toiveemme ja tarpeemme ja teki muutoksia linjan 10 aikatauluihin näinkin pikaisella aikataululla, iloitsee Tarja Kovalev, Ruoholammen asukasyhdistyksen puheenjohtaja. Kovalev välitti Ruoholammen asukkaiden terveiset kaupungin julkisen liikenteen vastaaville virkamiehille kesäkuun asukastilaisuudessa.

– Käyttäjämäärät sitten kertovat, onko linjalla 10 käyttöä myös lauantaisin. Jos matkustajamäärät nousevat, voimme tulevaisuudessa lisätä linjan 10 lauantaivuoroja. Toivommekin, että Ruoholammella asuvat käyttäisivät uusia vuoroja nyt aktiivisesti, kehottaa joukkoliikennepäällikkö vuoron pysyvyyden takaamiseksi ja edelleen kehittämiseksi.

Muita huomioitavia muutoksia aikatauluihin

– Kesällä kokeilimme linjojen 4 ja 7 yhdistämistä iltaisin ja viikonloppuisin linjaksi 47. Yhdistetty linja 47 on toiminut kesän aikana hyvin ja jatkamme sitä myös talviliikenteessä iltaisin ja viikonloppuisin. Lisäksi aikaistamme linjan 5 aamun ensimmäisiä vuoroja kymmenellä minuutilla, koska asukkaat ovat tätä toivoneet. Näin Skinnarilan suunnalta ehtii paremmin klo 7.28 Helsinkiin lähtevään junaan, kertoo joukkoliikennepäällikkö Hirvonen.

Muutoksia aikatauluihin on tehty myös seuraavasti:

Linjaan 1, eli yliopisto–keskusta, lisätään vuoro, joka lähtee yliopistolta klo 12:45.

Linjaan 4 tulee lisävuoro, joka on klo 9.00 Karhuvuori–Keskusta. Näin Karhuvuoresta pääsee keskustaan puoli kymmeneksi asiakastoiveiden mukaisesti.

Linjalta 9 vähennetään vähällä käytöllä ollut vuoro, joka on lähtenyt klo 17.25.

(Kuva: Pia Haakana)

Lisätietoja:
Olli Hirvonen, joukkoliikennepäällikkö, Lappeenrannan kaupunki, puh. 040 670 1566
olli.hirvonen@lappeenranta.fi

Liitteet