Etusivu PalvelutLappeenrannan kaupunginteatterin kevään 2018 viimeiset vierailuesitykset tarjoavat nukketeatteria ja koskettavan lauluillan
Ajankohtaista
27.4.2018 9:20

Lappeenrannan kaupunginteatterin kevään 2018 viimeiset vierailuesitykset tarjoavat nukketeatteria ja koskettavan lauluillan

Lappeenrannan kaupunginteatterin kevään 2018 viimeiset vierailuesitykset tarjoavat nukketeatteria aikuisille, koskettavan ja elämänmakuisen lauluillan sekä komedian, joka irvailee lähes kaikelle sairastamiseen liittyvään.

Paroni-Timo Väntsi_249x372.jpgNukketeatteriesitys Erittäin hyvä ystäväni paroni von Münchhausen nähdään pienellä näyttämöllä perjantaina 4.5. klo 19. Toukokuun vierailuesityksiä jatkaa tiistaina 8.5. klo 19 suurella näyttämöllä lauluilta Tähän on tultu. Kevään vierailut päättää komedia Saikkua, kiitos 15.–16.5. suurella näyttämöllä.

Seikkailunhaluisen paronin liioiteltuja tarinoita nukketeatterin keinoin

Nukketeatteriesitys Erittäin hyvä ystäväni paroni von Münchhausen perustuu paronin seikkailuista ja elämänkäänteistä kertovaan kirjaan.

Muuntuvia rooleja sekä ihmishahmoina että nukkeina kieputtaa kokenut nukketeatteritaiteilija Timo Väntsi, joka kuvailee paronia suureksi liioittelijaksi.

– Moni ei ehkä tiedä, että paroni oli todellinen henkilö, joka vaikutti 1700-luvulla Saksassa. Hänet tunnettiin taitavana tarinankertojana. Paroni itse harmistui kovin siitä, ettei hänen tarinoitaan esimerkiksi kuulennoista uskottu todeksi.

– Meille tekijöillekin paljastui toinen toistaan hullumpien tarinoiden takaa mies, jolla oli pohjaton seikkailunhalu, mutta joka samalla halusi vakiintua ja luoda jotain pysyvää. Hänelle näiden yhdistäminen oli hurjan vaikeaa. Paroni oli suurien tunteiden mies, joka iloitsi isosti ja suri suuresti.

Väntsin mukaan esitys tavallaan kysyy myös katsojilta, missä määrin itse kukakin sepittää omaa elämäänsä parhain päin.

– Esitys tarjoaa katsojille ison maailman pienessä, tiiviissä paketissa. Samalla se toimii kuin muistutuksena siitä, miten jokaisen elämäntarina on erilainen ja erittäin arvokas. Esitys muistuttaa myös kohtaamisista, jotka ovat ainutlaatuisia ja ohimeneviä, mutta ikuisesti jäljet ja muistot jättäviä.

Katsojalle täynnä seikkailuja olevan tarinan käänteitä tarjoillaan monin erilaisin keinoin, kuten esineillä, nukeilla ja paronin itsensä kertomana. Väntsin työskentelyä säestää muusikko Kari Mäkiranta.

– Nukketeatterin eri keinot ovat yllätyksellisiä ja vaihtelevia, joten uskoisin esityksen laventavan myös katsojan ymmärrystä siitä, mikä kaikki lopulta voi olla nukketeatteria.
Paronin logiikka etenee myös aivan omia latujaan, joten seikkailuista toiseen mennään ilman sen suurempia aasinsiltoja. Katsojaa viedään pelottomasti eteenpäin, Väntsi lupaa.

Erittäin hyvä ystäväni paroni von Münchhausen on suunnattu erityisesti aikuisikäiselle yleisölle, mutta Timo Väntsi kertoo myös nuorison viihtyneen esityksen parissa.

– Yleisö on lähtenyt esityksestä hymyssä suin, jopa hiukan kostein silmin. Paronin seikkailut sopivat erityisesti katsojille, jotka pitävät tarinoista, mielikuvitusta kutkuttavista ratkaisuista näyttämöllä ja siitä, että saa itse hoksata asioita rivien välistä.

Tiina Weckström Jussi Tuurna_258x356.jpgElämänmakuinen lauluilta kabareen hengessä

Karismaattisen, palkitun näyttelijän Tiina Weckströmin ja säveltäjä-muusikko-pianisti Jussi Tuurnan Tähän on tultu -lauluilta kuljettaa katsojia yllättävin kääntein tunnelmasta ja tilanteesta toiseen.

Tuurna kertoo, että luvassa on unohtumaton, varmoissa käsissä kuljettu matka huumorin ja isojen tunteiden äärellä.

– Esityksessä kuullaan lauluja sodasta ja rakkaudesta, intohimosta ja kuolemasta, äideistä ja lapsista. Mukana on vahvoja klassikoita, kuten Brel ja Hollaender sekä uusia jo lähes klassikoiksi nousseita lauluja.

Tuurna kuvailee hyviä arvosteluja kerännyttä lauluiltaa tunteita herättäväksi, mutta myös puhuttelevaksi ja yleisöä haastavaksi.

– Katsojalla on tilaa ajatella ja eläytyä, haltioitua ja liikuttua. Esitys ei ole valmiiksi pureskeltua tyhjänpäiväisyyttä, vaan kuljettaa vakain ottein katsojaa yhteisellä matkalla läpi elämän monenlaisten kokemusten ja tunteiden. Naurun vieressä ovat kyyneleet, huumorin rinnalla koskettavuus.

– Itäsuomalaisilla on tiedetysti tunne herkässä: nauru raikuu ja kyynelet valuvat vuoron perään. Tämä on juuri sellaista teatteria, jossa tällaista vuoristorataa saa kulkea.

Tähän on tultu -vierailuesitys on Tuurnan mukaan lujasti sidoksissa musiikkiteatterin traditioon, kabareeseen, jossa mikään ei ole sidottua aikaan, paikkaan tai mittakaavaan.

– Tällaista aitoon kabaree-perinteeseen pohjaavaa kahden taiteilijan puhuttelevaa teatteria tehdään Suomessa nykyään liian vähän. Lauluiltamme sopii kaikille, jotka haluavat istua alas, päästää irti ja lähteä mukaan.

Lisätietoja:

Teatterinjohtaja Timo Sokura, puh. 040 670 0508
timo.sokura(at)lappeenranta.fi

Erittäin hyvä ystäväni paroni von Münchhausen, pienellä näyttämöllä 4.5. klo 19
Lisätietoja ja liput

Tähän on tultu, suurella näyttämöllä 8.5. klo 19
Lisätietoja ja liput

Saikkua, kiitos, suurella näyttämöllä 15.–16.5. klo 19
Lisätietoja ja liput