Etusivu Osallistu ja vaikutaLappeenrannan alueraatien kevään kokoukset avoimia – tervetuloa mukaan!
Ajankohtaista
10.1.2017 10:07

Lappeenrannan alueraatien kevään kokoukset avoimia – tervetuloa mukaan!

Kevään alueraadit avoimia, jotta kiinnostuneet voivat tulla tutustumaan toimintaan. Alueraatien kokouksissa käsitellään tulevan vuoden talousarviota alueellisella tasolla.

Lappeenrannan kaupungin Asukkaiden Lappeenranta -toiminnan piirissä toimii aktiivisesti kahdeksan (8) alueraatia. Alueraadit koostuvat oman alueen asukkaista. Niissä on asukasedustajia alueen aktiivisista asukkaista, asukasyhdistyksistä ja järjestöistä sekä muista toimijoista. Raatiin kuuluu noin 10-35 jäsentä riippuen alueraadin alueen suuruudesta.

Alueraatien kokouksissa käsitellään tulevan vuoden talousarviota alueellisella tasolla

Avoimet alueraatikokoukset pidetään kuten normaali kokous eli esityslistan mukaan. Ensimmäisenä esityslistoilla tulee kohta, jossa vierailevina alustajina olevat kaupungin virkamiehet kertovat mitä kaupungin talousarvioon on varattu investoinneille ja toimenpiteille koskien vuotta 2017 juuri kyseisellä alueella.

Teknisen toimen osalta jokaisessa kokouksessa on mukana vähintään kaavoituksen ja kadut ja ympäristön virkamiehet. Myös nuorisotoimen edustajat tulevat kertomaan miten nuorisotoimi tulee toimimaan alueella tulevan vuoden aikana. Muilta toimialoilta on edustajia mukana riippuen siitä miten alueelle on budjetoitu muiden toimialojen investointeja ja toimenpiteitä.

Lisäksi kasvatus- ja opetustoimen sekä Tilakeskuksen edustajat ovat mukana alueraatien kokouksissa. Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan päiväkotien ja perusopetuksen koulujen peruskorjaus- ja uusinvestointitarpeet tuleville vuosille tulee päivittää ennen vuoden 2018 investointiohjelman laadintaa ja tämän asian tiimoilta halutaan asukkailta jo nyt kuulla mielipiteitä ja ajatuksia.

Edellä mainittujen esitysten kautta saadaan alueraadeissa tietoa, miten aikaisemmat esitykset on otettu huomioon kaupungin talousarviossa. Kokouksissa on myös loistava paikka antaa suoraa vinkkiä virkamiehille uusista kohteista, jotka olisi hyvä ottaa huomioon kun suunnitellaan tulevien vuosien talousarvioita. – Tämä on suoraa asukasvaikuttamista parhaimmillaan, toteaa Lappeenrannan kaupungin asukasyhteyshenkilö Pia Haakana.

Alueraatikokoukset etenevät tämän ensimmäisen kohdan jälkeen esityslistan mukaan. Esityslistoihin voi tutustua Lappeenrannan kaupungin nettisivuilla kohdassa Osallistu ja Vaikuta – Asukas- ja aluetoiminta - Alueraadit. Esityslistat julkistetaan noin viikko ennen kokousta. Keskusteluun ja kysymysten esittämiseen voivat osallistua myös avoimeen kokoukseen osallistuvat asukkaat.

Lauritsalan alueraatilaisia 11_2015 Kuvaaja Pia Haakana.jpg Kevään alueraadit avoimia, jotta kiinnostuneet voivat tulla tutustumaan toimintaan

Kevään alueraatikokoukset pidetään avoimina, jotta toiminnasta kiinnostuneilla olisi mahdollisuus tulla tutustumaan ja toteamaan, että haluaisivatko he itse tulla mukaan oman alueensa alueraatiin.

- Kuntavaalien jälkeen vaihtuu kaupunginvaltuuston ja muiden luottamuselinten jäsenet 1.6. alkaen. Myös alueraadissa on toteutettu valtuustokauden mittaista asteittaista rotaatiota eli tavoitteena on saada mukaan uusia jäseniä ja osa pitkäaikaisista jäsenistä pääsevät halutessaan poistumaan takavasemmalle, kertoo asukasyhteyshenkilö Pia Haakana, joka toimii jokaisen alueraadin sihteerinä ja toimeksisaaneena raadeissa päätettyjen asioiden eteenpäin viejänä. Haakana on ainoa kaupungin työntekijä raadeissa, kaikki muut osat vapaaehtoisia asukkaita.

- Alueraadit eivät ole mikään salaseura tai sisäpiirin toimintaa, nyt on mahdollisuus itse tulla toteamaan mistä on kysymys, Haakana naurahtaa.

Alueraadeissa on vaikuttamisen paikka

- Tervetulleita alueraatitoimintaan mukaan ovat aktiiviset asukkaat. He voivat joko kuulua johonkin yhdistykseen tai järjestöön tai sitten eivät. Monet eivät koe yhdistystoimintaa omakseen, mutta ovat silti aktiivisia ja kiinnostuneita oman asuinalueensa kehittämisestä. Alueraati onkin heille juuri sopiva vaikuttamisen paikka, asukasyhteyshenkilö innostaa alueiden asukkaita mukaan alueraatitoimintaan.

Mitä alueraadin jäsenyys vaatii?

- Alueraadin jäsenyys ei vaadi asukkaalta paljon, vain rohkeutta tuoda ajatuksiaan ja ideoitaan esille. Kokouksia pidetään vähintään kaksi kertaa vuodessa. Alueraatitoiminta on toimimista oman asuinalueen parhaaksi. Hyviä tuloksia saadaan aikaan yhteistyöllä ja rakentavassa ilmapiirissä, asukasyhteyshenkilö korostaa. Alueraatien jäsenille ei makseta kokouspalkkiota, vaan toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen.

Kevään 2017 alueraatikokoukset:

Eteläinen alueraati to 19.1.2017 klo 18:00, Myllymäen koulu
(Ihalainen, Hiessilta, Hyrymäki, Karhuvuori, Kuusela, Mattila, Myllymäki, Mäntylä, Pajarila)

Joutsenon alueraati to 26.1.2017 klo 17:00, Joutseno -talo
(Entinen Joutsenon kunnan alue kokonaisuudessaan)

Keskustan alueraati to 2.2.2017 klo 17:30 Lappeenrannan kaupungintalo, 1. krs, Venla -tila
(Alakylä, Harapainen, Keskus, Kesämäki, Kimpinen - Kahilanniemen asuinalue, Kylpylä, Leiri – Rakuunamäki, Lepola, Linnoitus – Pikisaari, Pallo, Peltola, Reijola, Tykki-Kiviharju)

Lauritsalan alueraati to 9.2.2017 klo 18:00, Lauritsala -talo, yläkerta
(Hakali - Hovinpelto, Hartikkala, Kanavansuu, Kaukas, Laihia, Lapvesi, Lauritsala, Mustola, Mälkiä, Parkkarila, Tirilä - Kaukas)

Läntinen alueraati ti 14.2.2017 klo 17:30, Sammontorin asukastila
(Kourula, Kuusimäki, Lavola, Lentokenttä, Ruoholampi, Rutola, Sammonlahti, Selkäharju, Skinnarila, Uus-Lavola)

Pohjoinen alueraati ke 22.2.2017 klo 17:30, Voisalmen koulu
(Kariniemi, Kivisalmi, Pallo, Suolahti, Voisalmi)

Ylämaan alueraati 2.3.2017 klo 17:30, Ylämaan urheilu- ja nuorisotalo
(Kirkonkylä ja ympäröivät kylät, entinen Ylämaan kunnan alue)

Lappeen alueraati ti 7.3.2017 klo 17:30, Lappeenrannan kaupungintalo, 1.krs, Venla -tila
(ns. vanhan Lappeen haja-asutusalue sekä Nuijamaan alue)

Lisätietoja:
Pia Haakana, asukasyhteyshenkilö, Lappeenrannan kaupunki, puh 040 5494 740 / pia.haakana@lappeenranta.fi