Etusivu Osallistu ja vaikutaKiinnostaako järjestöänne kansainvälisyys – nyt sitä on tarjolla!
Ajankohtaista
9.1.2017 9:01

Kiinnostaako järjestöänne kansainvälisyys – nyt sitä on tarjolla!

- Kansainvälisen Lappeenrannan tavoitteiden toteuttamisessa asukkaat ovat tärkeässä roolissa. Aktiivinen verkostoituminen, monikulttuurisuuden edistäminen ja kotikansainvälistyminen ovat asioita, jotka voivat kuulua jokaisen lappeenrantalaisen arkeen, kertoo Kati Korhonen, Lappeenrannan kaupungin kansainvälisten asioiden koordinaattori.

CIMOn koulutuksessa pohdittiin eurooppalaisin voimin hyviä kansalaistoiminta ideoita Kuvaaja Kati Korhonen.jpg

CIMO (Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus) tukee kansainvälisyyttä monin tavoin ja sen tärkeimmät välineet ovat hankerahoitus sekä erilaiset harjoitteluohjelmat.

Tunnetuin niistä lienee Erasmus+ -rahoitusohjelma, jonka kautta koulutuksen-, nuorison- sekä urheilun parissa työskentelevät pääsevät kouluttautumaan.

Rahoitusta Kansalaisten Eurooppa -ohjelmasta, hakuaikaa 1.3. saakka

Kansalaisten Eurooppa – ohjelmasta myönnetään rahoitusta erilaisille järjestöille, yhdistyksille sekä organisaatioille. Kansalaishankkeissa eri EU – maiden kansalaiset pääsevät kokoontumaan ja keskustelemaan teemoista joita he kokevat tärkeiksi.

- Rahoitusohjelma mahdollistaa tapaamisten ja toiminnan toteutumisen antamalla hanketukea. Rahoitusmuotona hankkeissa käytetään ns. könttäsummia perustuen osallistuvien henkilöiden määrään. Tiukkaa kirjanpidon raportointia ei siis ole odotettavissa, lupailee Kati Korhonen.

Kansalaishankkeissa kaupunki ei voi olla hakijana, mutta julkisyhteisöt voivat toimia kumppanina ja sparraajana. CIMO järjestää hankehakuja vuosittain ja kansalaishankkeissa hakuaika päättyy aina 1. maaliskuuta.

- Nyt on siis hyvä aika aloittaa hankehakemuksen kirjoittaminen ja kumppanien etsiminen, kannustaa Korhonen järjestöjä, yhdistyksiä ja organisaatiota kansainvälistymään.

Yksi hankeidea on jo, partnerihaku käynnissä

Lappeenranta on kansainvälinen yliopistokaupunki, joka strategiansa mukaan kasvaa ja kansainvälistyy rohkeasti. Kaupungin sijainti EU:n ja Venäjän rajalla on luonut perustan kansainväliselle matkailulle ja yritystoiminnalle.

Lappeenrannan kaupunki on ideoinut ruotsalaisten ja virolaisten kumppaneiden kanssa kansalaishanketta, jossa käsiteltäisiin tämänhetkistä Eurooppalaista identiteettiä kansalaisten näkökulmasta. Tavoitteena on oppia arvostamaan erilaisuutta sekä näkemään itsemme osana Eurooppaa, huolimatta siitä että meillä on erilaisia taustoja.

Hankkeessa on suunniteltu käytettävän vahvasti tarinankerrontaa tulosten viestimisessä. Tarinoiden avulla korostetaan kokemuksia ja saadaan huomio kiinnittymään mieleenpainuvasti omiin teemoihin. Tulosten levittämiseen käytetään myös laajasti sosiaalista mediaa, teatteria tai vaikkapa musiikkia.

- Jos osallistuminen kiinnostaa ja haluat kuulla hankeideasta lisää, niin ota yhteyttä, innostaa kansainvälisten asioiden koordinaattori Kati Korhonen.

Karkota hankemörkö

Hankeraha ei ole koskaan ilmaista rahaa. Sen tuomat hyödyt ovat paljon suuremmat kuin hallinnoinnista aiheutuva työmäärä.
- Eri rahoitusohjelmia vertailemalla voi löytää omalle järjestölle sopivat tukikanavat. Rahoittajien edustajat neuvovat mielellään käytännön kiemuroissa ja myös kaupungilla työskentelee monia kokeneita hankeammattilaisia. Kokemus on kuitenkin paras opettaja eli hankkeeseen osallistumalla oppii parhaiten, kuvaa Korhonen hankehallinnointia.

Esimerkkejä kansalaishankkeista

Suomessa kylätoiminnan kehittämisyhdistys osallistui hankkeeseen, jossa haluttiin parantaa maaseudun asukkaiden mielipiteiden kuulumista sekä edistää maaseutuyhteisöjen yhteistyötä Euroopan alueella.

Euroopan nuorisoparlamentti Suomi ry on osallistunut kansainvälisen nuorisokonferenssin sekä muiden nuorisolle suunnattujen tapahtumien järjestämiseen yhdessä usean EU –maan kanssa.

Etelä-Karjalan alueelta ei ole tällä hetkellä hanketoimijoita kansalaishankkeessa.

Lähde: www.cimo.fi

Kuvateksti: CIMOn koulutuksessa marraskuussa 2016 pohdittiin eurooppalaisin voimin hyviä kansalaistoiminta ideoita.
Kuvaaja Kati Korhonen

Lisätietoja
Kati Korhonen, kansainvälisten asioiden koordinaattori, Lappeenrannan kaupunki
puh. 040 354 2799 / kati.m.korhonen@lappeenranta.fi