Etusivu PalvelutHaussa vähintään 50 vuotta Lappeenrannan toreilla toimineet yrittäjät!
Ajankohtaista
17.5.2018 9:45

Haussa vähintään 50 vuotta Lappeenrannan toreilla toimineet yrittäjät!

Lappeenrannan kaupunki haluaa muistaa kahvitilaisuudella, pitkään, vähintään 50 vuotta kaupungin eri toreilla toimineita yrittäjiä. Tilaisuus järjestetään Lappeenrannan Kauppatorilla perjantaina 25.5.2018 klo 10 alkaen.

Tilaisuuden ohjelma kokonaisuudessaan kestää noin tunnin. Alkuun kulttuurintutkija Sari Tuuva-Hongisto pitää esityksen Lappeenrannan kauppatorin historiasta. Tuuva-Hongiston kirjoittama kirja, Torikaupan tarinat, julkaistiin vuonna 2017.

Lappeenrannan kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen tuo Pasi Leimi, toimialajohtaja kaupungin Elinvoima ja kaupunkikehitys -toimialalta. Tilaisuuden lopuksi kaupunki tarjoaa kahvit pitkään Lappeenrannan toreilla toimineille yrittäjille Kauppahallissa.

- Pyydämme kahvitarjoilun vuoksi kaikkia vähintään 50 vuotta kaupungin toreilla toimineita ilmoittautumaan mukaan tapahtumaan joko sähköpostilla: marja.kultanen@lappeenranta.fi tai puhelimitse numeroon 0400 658 291, ohjeistaa torivalvoja Marja Kultanen. - Tilaisuuteen ovat tervetulleita myös nuoremmat torimyyjät ja torien asiakkaat, kahvitus on varattu vain ilmoittautuneille, Kultanen tarkentaa.

Kauppatori - silloin ennen Kuva Lappeenrannan kaupunki.jpgTorimyyjien merkitys toreille

Tori syntyy kauppiaistaan. Tori on osa heitä ja he ovat osa toria. Suhde toriin on vastavuoroinen. Torikauppiaat ovat tärkeä osa torin olemusta ja torin identiteettiä.

Lappeenrannassa torikauppaa tekevät erityisesti ympäristöseudun viljelijät, jotka käyvät torilla myymässä omia tuotteitaan, kuten perunoita, marjoja, vihanneksia ja kukkia.

Torilla käy vuosittain satoja kauppiaita ja tuhansia asiakkaita. Osalle myyminen on vakituinen, joillekin osa-aikainen työ, joillekin silkka harrastus. Jotkut myyjät ovat torilla lähes ympäri vuoden ja joka päivä, jotkut muutamia päiviä kesässä.

Toisilla on torilla pitkä historia, toiset ovat olleet muutaman vuoden tai ensimmäistä kesää. Toiset myyvät itse, toisilla on palkattuja kesätyöntekijöitä. Kauppaa tekevien joukko on kirjava, sillä vakituiseksi luonnehdittavia kauppiaita oli vuonna 2014 noin kolmisenkymmentä. Lappeenrannan kauppatorin kauppiaissa on myös monia, jotka ovat aloittaneet kaupankäyntinsä jo Lappeenrannan satamatorilla, jossa kauppatori sijaitsi vuoteen 1956 asti.

Myyjät korostavat, ettei kaikista ei ole torikauppiaiksi. Myynti vaatii tietynlaisen luonteen. Monet puhuvat elävyydestä, puheliaisuudesta, huumorista ja joustavuudesta. Asiakkaita on moneen lähtöön ja monenlaisten ihmisten kanssa on tultava toimeen. Vaikka supliikki on kaupanteolle tärkeää, on erityisen tärkeää myös kuunteleminen ja tietynlainen avoimuus ja vastaanottavuus.

Lähde: Sari Tuuva-Hongisto: Kaupanteon perinteitä Lappeenrannan kauppatorilla
http://www.elore.fi/arkisto/2_17/tuuva-hongisto.pdf

(Kuva: Kauppatori - silloin ennen. Kuva Lappeenrannan kaupunki)

Lisätietoja:

Marja Kultanen, torivalvoja, Lappeenrannan kaupunki, puh. 0400 658 291
Pia Haakana, asukasyhteyshenkilö, Lappeenrannan kaupunki, puh. 040 5494 740