Etusivu Osallistu ja vaikutaEtelä-Karjalan Neurologisten Vammaisjärjestöjen verkosto palkittiin vuoden 2016 esteettömyyskunniamaininnalla
Ajankohtaista
3.12.2016 15:30

Etelä-Karjalan Neurologisten Vammaisjärjestöjen verkosto palkittiin vuoden 2016 esteettömyyskunniamaininnalla

Lappeenrannan kaupungin vammaisneuvosto on jo vuodesta 2007 alkaen jakanut vuoden esteettömyyskunniamainintaa.

- Tänä vuonna vammaisneuvosto on palkinnut Etelä-Karjalan Neurologisten Vammaisjärjestöjen verkoston vuoden 2016 esteettömyyskunniamaininnalla, kertoi Arja Tuuva, vammaisneuvoston puheenjohtaja. Kunniamaininta luovutettiin kansainvälisenä Vammaisen Päivänä 3.12. valtuustosalissa pidetyssä seminaarissa.

Kunniamaininnan perusteluissa mainittiin seuraavaa; Etelä-Karjalan Neurologisten Vammaisjärjestöjen verkosto on ottanut toiminnassaan huomioon, että esteettömyys on tärkeää kaikille.

Amazing Race 2016 tapahtuman lähtötunnelmia Kuvaaja Pia Haakana.JPGVerkosto on järjestänyt useana vuonna Amazing Race -tapahtumia, joissa on kiinnitetty huomiota liikkumiseen kaupungissa ja julkisissa paikoissa. Tapahtumiin on kutsuttu päättäjiä, eri luottamushenkilöitä ja virkamiehiä toteamaan, kuinka esteetöntä liikkuminen kaupungissa on.

Etelä-Karjalan Neurologisten Vammaisjärjestöjen verkostoon kuuluu seitsemän paikallista yhdistystä, jotka toimivat yhdessä erilaisten vammaisten hyväksi järjestämällä tapahtumia ja tilaisuuksia. Näissä tilaisuuksissa vammaisten asiaa tuodaan esille ja jaetaan tietoa sekä annetaan neuvoja erilaisiin vammaisia koskeviin asioihin.

Etelä-Karjalan Neurologisten Vammaisjärjestöjen verkostoon (NV-verkosto) kuuluvat tällä hetkellä seuraavat yhdistykset ja niiden edustajat:
Esteettömyyskunniamaininta palkitut 2016 Kuvaaja PIa Haakana.JPG
• Dystonia yhdistys Kaakkois-Suomi, Taisto Aalinniemi
• Etelä-Karjalan Muisti ry, Nyky Vanhanen
• Etelä-Karjalan Neuroyhdistys ry, Anna Puolitaival
• Etelä-Saimaan CP-yhdistys ry, Olavi Härkönen
• Kaakkois-Suomen Epilepsiayhdistys ry, Minna Haakana
• Kaakkois-Suomen Lihastautiyhdistys ry, Maire Antinniemi
• Kehitysvammaisten tukiyhdistys ry, Eija Ihalainen

- Verkostolla ei ole virallisia sääntöjä, ei puheenjohtajaa eikä sihteeriä, vaan joka kokouksen lopuksi sovitaan, kuka on seuraavan kokouksen puheenjohtaja ja kuka sihteeri. Tällä tavalla homma on hoitunut erittäin hyvin. Yhdistykset ja ihmiset ovat sitoutuneet tähän ja kantavat vastuun kukin vuorollaan. Rahaa me saamme vastaavalta valtakunnalliselta järjestelmältä, joka anoo sitä RAY:ltä, verkoston toimijat kertovat toiminnastaan.

Paikalla kunniakirjaa olivat vastaanottamassa kehitysvammaisten tukiyhdistys ry Eija Ihalainen, Etelä-Saimaan CP-yhdistys ry Olavi Härkönen, Kaakkois-Suomen Lihastautiyhdistys ry Maire Antinniemi , Kaakkois-Suomen Epilepsiayhdistys ry Minna Haakana ja Etelä-Karjalan Muisti ry Nyky Vanhanen. Kuvassa myös vammaisneuvoston puheenjohtaja Arja Tuuva. (kuva: Pia Haakana)

Esteettömyyskunniamaininta -ehdokkaita kysyttiin asukkailta

Kysely esteettömyyskunniamaininnan ehdokkaista avattiin tänä vuonna laajemmin kaikille asukkaille. - Saimme reilut parikymmentä hyvää ehdotusta ja näistä esteettömyystyöryhmä teki esityksen vammaisneuvostolle, joka teki lopullisen päätöksen, Pia Haakana, esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja kertoo.

Mukana oli monia hyviä ehdokkaita kuten Atte Kaasinen, CrossFit Lappeenranta. Häntä ehdottanut totesi perusteluissaan seuraavasti; Crossfit Lappeenrannan saleille kaikki ovat tervetulleita riippumatta henkilön iästä tai toimintakyvystä. Minusta oikea asenne onkin paljon tärkeämpää kuin esteetön ympäristö tai hankitut apuvälineet. Atte Kaasisen asenne parantaa ihmisten yhdenvertaisia mahdollisuuksia toimia yhteiskunnassa.

- Haluamme tuoda esille myös esimerkillisen toimijan eli Taloyhtiö Koulukatu 50:n, joka kuuli kiinteistön käyttäjien toiveita kulkuluiskan tarpeesta. Isännöitsijä hoiti asian mallikkaasti ja nopeasti ja taloyhtiö kustansi esteettömään kulkuun tarvittavat toimenpiteet ja materiaalit. Ehdotuksen esittäjä totesikin, että toivottavasti tämä toimisi myös muille taloyhtiöille esimerkkinä, Haakana kertoi.

Lappeenrannan kaupungin vammaisneuvoston aikaisempina vuosina jakamat kunniamaininnat:

• 2007 Dressman Ab Oy
• 2008 Yliopiston Apteekki
• 2009 K-Supermarket Pirana
• 2010 Jorma Tyrmi
• 2011 Camilla-laivan henkilökunta
• 2012 Nuijamaan kirkko
• 2013 Lauritsalan uimahalli
• 2014 kaupungininsinööri Pasi Leimi
• 2015 Ei jaettu

Kuvateksti: Amazing Race 2016 lähtötunnelmissa kauppakeskus Iso-Kristiinassa. Mukana olivat kauppakeskuspäällikkö, K-kauppias, teatterinjohtaja sekä Finnkinon edustaja. Kuvaaja Pia Haakana.

Lisätietoja: Pia Haakana, Asukasyhteyshenkilö, Vanhus- ja vammaisneuvoston sihteeri,
Esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja, Puh. 040 5494 740 / pia.haakana@lappeenranta.fi