Etusivu PalvelutYmpäristöVihreä Lappeenranta
Valitse taso

Green Lappeenranta – Vihreä Lappeenranta

Lappeenrannan kaupunki parantaa toimintansa ympäristövaikutuksia. Kaupunki osallistui vuonna 2014 ensimmäisenä kuntana Suomessa WWF:n Earth Hour City Challenge kilpailuun. Kilpailussa arvioitiin kaupunkien toimia ilmastonsuojelun edistämisessä. Lappeenranta sijoittui 14 parhaan kaupungin joukkoon maailmassa. Vuonna 2016 Lappeenranta pääsi toistamiseen kilpailun finaalin ja uusi tittelinsä Suomen ilmastopääkaupunkina.

Lappeenrannassa on Suomen edistyksellisin vihreä yliopisto. Green Campus on myös palkittu kansainvälisesti. Green Campus kannustaa kaupunkia panostamaan ympäristöntilan parantamiseen.

Lappeenrannan kaupunki on liittynyt hiilineutraalien kuntien verkostoon (HINKU). Tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 80 % vuodesta 2007 vuoteen 2030 mennessä. 

HINKU Lappeenranta Carbon Neutral.jpg

Lappeenrannan Muukkoon on myös rakennettu Suomen ensimmäinen sisämaan tuulipuisto TuuliMuukko Oy:n toteuttamana.

Green Lappeenranta Tuulimuukko 500px.jpg


Lappeenrannan Energia Oy tuottaa Kaukaan Voima Oy:n avulla vähähiilistä kaukolämpöä ja sähköä. Tämän laitoksen avulla Lappeenrannan Energia Oy:n tuottama kaukolämpö ja sähkö ovat ilmastoystävällisiä. 
Kaukolämpö on ympäristöystävällistä

Lappeenrannan kaupunki asentaa aurinkovoimaloita uusien kiinteistöjen katolle aina kun se on taloudellisesti ja teknisesti mahdollista. Uusia aurinkovoimaloita on asennettu Myllymäen uuden päiväkodin katolle ja Länsialueen uuden paloaseman katolle. Myös Pontuksen uuden koulukiinteistön katolle tulee aurinkovoimala. Lisäksi Lappeenrannan Energia Oy rakentaa myös 50 kW:n aurinkovoimalan Simolantien toimipaikkaan.

ENNE- projektilla neuvotaan Etelä-Karjalan alueella puolueettomasti energian säästöratkaisuissa.

Green Energy Show-Roomissa
yritykset esittelevät omia ratkaisujaan puhtaamman energian saavuttamiseksi.

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy käsittelee jätteensä ympäristöystävällisesti ja kehittää jätteiden kierrätystä. Jätteiden kierrätysaste onkin Suomen korkeimpia ollen Lappeenrannassa yli90 %.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi rakentaa hulevesikosteikkoja, jolla vähennetään Pien-Saimaan kuormitusta.
Pien-Saimaan kunnostuksesta Lisätietoa

Lappeenrannan kaupungin kasvatus- ja opetustoimessa on kolme vihreän lipun koulua, yksi päiväkoti sekä yksi Okka säätiön sertifioima koulu (Sammonlahden koulu). Vihreän lipun koulut ottavat ympäristöasiat ja kestävän kehityksen osaksi koulun arkea.Lisätietoa

Joukkoliikenteessä kaupunki on kilpailuttanut itse liikennereitit ja järjestää ilmaisia tapahtumia. Käyttäjämäärät ovat olleet kasvussa. 

Lappeenrannan kaupunki on liittynyt Työ ja  Elinkeinoministeriön  energiatehokkuussopimukseen. Sopimuksen toteuttaminen on edellä tavoitteistaan.

Pyöräilyn ja kävelyn edistämistä toteutetaan valtakunnallisen PYKÄLÄ hankkeen avulla, pyöräilyreittien kehittämisellä sekä sujuvuuden ja viitoituksen avulla. Lappeenranta vuoden 2015 pyöräilykaupunki.

Kaupungin alueella on myös paljon muita hankkeita ja toimintoja, joilla edistetään energiatehokkuutta, ilmastonmuutoksen torjuntaa sekä parannetaan ympäristön tilaa.