Valitse taso

Lasten Salpalinja

Salpalinjan mahdollisuudet-hankkeen yhtenä tehtävänä oli tuottaa lapsille suunnattua materiaalia Salpalinjasta. Salpalinjasta on tehty julkaisuja ja tutkimuksia, mutta ne eivät suoraan sovellu lapsille tai opetuksessa käytettäviksi. 

Materiaali on tehty yhdessä Voisalmen koulun kanssa ja esimerkkikohteena oleva Voisalmen korsu sijaitsee koulun läheisyydessä. Materiaalia voidaan käyttää ensisijaisesti historian opetuksessa. Aineistoa voidaan hyödyntää erityisesti silloin, kun lähdetään tutustumaan Salpalinjaan paikan päällä. Salpalinjaa ei ole myöskään syytä unohtaa, jos opetuksessa tutustutaan Suomen muihin linnoihin ja linnoituksiin.

Vaikka materiaalin otsikkona on Lasten Salpalinja, niin materiaali ei ole kielletty aikuisilta. Sieltä löytyy varmasti kaikille mielenkiintoista asiaa. Tervetuloa tutustumaan Salpalinjaan.

Kuvaus aineistosta 

Lapsille ja nuorille suunnattu materiaali on muodostuu viidestä osasta, jotka tukevat toisisaan.

Salattu Salpalinja.pdf-teksti kertoo Salpalinjan rakentamisen syistä, rakennustöistä sekä esittelee eri linnoiterakenteet. Teksti on tarkoitettu opettajille taustamateriaaliksi ja yläluokille itsenäiseen opiskeluun.

Liite: Lasten Salpalinja - pdf-teksti kertoon lyhyesti mikä Salpalinja on, miten se rakennettiin ja missä siihen voi tutustua. Tämä soveltuu itsenäisesti lukien 5-6 luokille ja alemmille opettajan johdolla.

Liite 2: Voisalmen korsun esittely -pdf-teksti. Tekstin pohjalta voidaan suorittaa tutustusmisretki Voisalmeen korsulle oman opettajan tai vanhemman johdolla. Tukena kartta ja kuvia kohteesta. " Tervetuloa tutustumaan Voisalmen korsuun..."

Liite 3: Salpalinjan yleisimmät rakenteet -powerpoint. Esitys esittelee yleisimmät rakenteet ja toimii täydentävänä kuvamateriaalina Salattu Salpalinja tekstille.

Liite 4: Salpalinjaan liittyviä tehtäviä -pdf-tekstissä on aiheeseen liittyviä tehtäviä ala- ja yläluokille. Tehtävät voidaan suorittaa Salpalinjaan tutustumisen jälkeen.

Salpavaelluksella 2011

Kuva: Kun Salpalinjan perusteisiin on tutustuttu, on helpompi lähteä maastoon tutkimaan vaikka kiviesteitä kuten Mikko Lyijynen kesällä 2011 Salpavaelluksella.

Lähdemateriaali

Lähdeaineistona on käytetty julkaisuja, arkistolähteitä sekä erityisesti hankkeessa kerättyä haastattelumateriaalia. Tästä haastatteluaineistosta on hyödynnetty lasten ja nuorten muisteluita Salpalinjan rakentamisen ajasta.