Etusivu PalvelutNuorten palvelutLasten Parlamentti

Lappeenrannan Lasten Parlamentti

lasten_parlamentti.jpg

Lappeenrannan Lasten Parlamentti on lappeenrantalaisten alakoululaisten oma vaikuttamiskanava. Lasten Parlamentti ottaa kantaa lapsia koskeviin asioihin, tekee esityksiä, antaa lausuntoja ja toimii lasten äänitorvena Lappeenrannan kaupungissa.

Lappeenrannan Lasten Parlamentti muodostuu koulujen oppilaskuntien valitsemista edustajista. Jokaisella koululla on mahdollisuus nimetä edustaja ja varaedustaja lasten parlamenttiin. Edustajat kokoontuvat n. kerran kuukaudessa Lasten Parlamentin hallituksen kokouksiin. Keväisin maalis-huhtikuussa järjestetään Lappeenrannan Lasten Parlamentin yleiskokous, johon voivat ottaa osaa koulujen edustajat sekä varaedustajat.

Lappeenrannan Lasten Parlamenttitoimintaa koordinoi Lappeenrannan nuorisotoimi.

Lisätietoja:

Digi- ja osallisuustyöntekijä Sami Taponen, puh. 040-3549786

etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi


LAPPEENRANNAN LASTEN PARLAMENTIN 2017 - 2018 KOKOUS
Aika: ke 21.3.2018 klo 17:00 – 18:00
Paikka: Nuoriso- ja monitoimitalo, alasali, 1. krs, Anni Swanin katu 7

Kutsu koskee koulun kaikkia edustajia. Edustajat ovat tervetulleita kokoukseen, vaikka nimi puuttuisikin listasta.

1. Kokouksen avaaminen
Sami Taponen avaa kokouksen klo 17:00

 

2. Kokouksen järjestäytyminen
Valitaan kokoukseen lapsipuheenjohtaja.

 

3. Lasten Parlamentin uusi ohjaaja esittäytyy
Digi- ja osallisuustyöntekijä Sami Taponen aloitti Mikko Holmin seuraajana 5.3.2018. Samin työhön kuuluu digitaalinen nuorisotyö, lasten ja nuorten osallisuus ja nettinuorisotyö. Samin saa kiinni Mikon vanhasta numerosta 040 354 9786 (puhelin ja WhatsApp) sekä sähköpostilla osoitteesta sami.taponen@lappeenranta.fi. Instagramista Sami löytyy nimellä @ohjaajasam.
 
4. Tapahtuma-ajatusten esittäminen
Sami kertoo mitä toimintaa on mahdollista järjestää nuorisotiloilla ja kirjastoissa, esim. pelitoimintaa, kokkikerhoja ja maker-toimintaa, VR-lasien käyttömahdollisuus Monarilla. Mitä toiveita parlamenttilaisilla on? Entä kouluilla?
 
5. Tilojen tilannekatsaus
Sami kertoo skeittiparkin tilanteesta, penkkien määrän lisäämisestä kouluihin ja ajanvietosta koulualueella.
Sami esittelee Mikon kanssa WallaMe-sovelluksen ja kertoo miten sen avulla voi ehdottaa parannuksia kaupungille.
 
6. Yleiskokous
Päätetään yleiskokouksen ajankohta, mietitään keitä palkitaan ja kutsutaan. Mitä ajatuksia halutaan tuoda esiin? Miten käytetään koulukohtaiset rahat? Jutellaan ryhmissä.
 
7. Lasten parlamentin leiri
Keskustellaan Lasten parlamentin leiristä; koska, missä, mitä siellä tapahtuu. Mikko kertoo viime leiristä.
 
8. Muut esille tulevat asiat
Lasten Parlamentti voi tuoda omia ehdotuksiaan puheenaiheeksi.
 
9. Kokouksen päättäminen
Puheenjohtaja päättää kokouksen.


 

lapa_kysymys2.jpg

Tietoa vanhemmille ja opettajille Lasten Parlamentin toiminnasta

Lasten Parlamentin jäsenyys on hieno, vastuullinen edustustehtävä, josta lapsi tulee varmasti saamaan hyviä muistoja ja positiivisia kokemuksia siitä, että asioihin voi halutessaan vaikuttaa.
 
Lappeenrannan Lasten Parlamentti edustaa lappeenrantalaisia alakouluikäisiä lapsia. Se tuo esille lasten ajatuksia ja toiveita oman elinympäristönsä kehittämiseksi. Lappeenrannan Lasten Parlamentti voi antaa lausuntoja lapsia koskevissa asioissa. Lasten Parlamentin toiminnasta vastaa Lappeenrannan nuorisotoimi.
 
Nuorisolaki
 
Lasten Parlamentti toteuttaa nuorisolain 8§ mukaisia lasten- ja nuorten kuulemistavoitteita. Tavoitteena on että lapsista ja nuorista kehittyy aktiivisia kansalaisia ja vaikuttajia omassa lähiympäristössään ja yhteiskunnassa. Toiminta tukee lapsen omaa sosiaalista vahvistumista. Lasten Parlamentin kautta lapsi oppii miten päätöksenteko tapahtuu ja miten kansalainen voi vaikuttaa asioihin.

Kokoukset

Kokoukset ovat pääsääntöisesti Nuoriso- ja monitoimitalo Monarilla, 2. kerroksessa. Sisäänkäynti tapahtuu B-ovesta (Valtakadun puoleisella sivulla). Monarin osoite on Anni Swanin katu 7.
 
Kokoukset ovat avoimia kaikille, mutta vanhemmat voivat myös jättää lapsen kokoukseen ja tulla noutamaan hänet pois kokouksen päätyttyä. Kokouksissa on paikalla nuorisotoimen edustaja sekä Lappeenrannan nuorisovaltuuston keskuudestaan valitsemia Lasten Parlamentin kummeja.
 
Matkakorvaukset
 
Kokouksiin viemisistä ja noutamisista aiheutuneet kustannukset korvataan kilometrikorvauksina kyydeistä vastanneelle aikuiselle. Kilometrikorvauslomakkeet löytyvät sivuston oikeasta laidasta ja ne voi toimittaa Mikko Holmille. Korvauksia voi hakea kaksi kertaa vuodessa, tai yhdellä kertaa keväällä toiminnan loputtua. Syksyn korvaukset haetaan ennen vuodenvaihdetta ja kevään korvaukset lukuvuoden päätyttyä.
 
Yleiskokous
 
Keväällä järjestetään Lasten Parlamentin yleiskokous, johon kutsutaan paikalle kaupungin korkeinta johtoa. Yleiskokouksessa tehdään päätökset asioista ja esityksistä, joita on käsitelty ja valmisteltu kuukausikokouksissa. Lasten Parlamentilla on oma määräraha, jota Parlamentin yleiskokous voi käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla.

Yhteydenpito

Yhteydenpito tapahtuu pääasiassa sähköpostitse. Yhteydenpito tapahtuu Parlamentin jäsenille pääsääntöisesti yhteysopettajien kautta, mutta kokouskutsuista ja pöytäkirjoista menee sähköpostin piilokopiona versio myös vanhemmille ja lapsille. Sähköposti laitetaan kaikille, ketkä ovat ilmoittaneet omat yhteystietonsa ilmoittautumislinkin kautta

lapa_ajankohtaista.jpg

Seuraava kokous järjestetään 21.05.2018

Seuraava kokous järjestetään ke 25.3.2018 klo 12.00 - 14.00 Paikkana on kaupungintalon valtuustosali.

Lasten Parlamentin kokoukset

Lasten Parlamentti kokoontuu n. kerran kuussa kuukausikokoukseen, jossa edustajat voivat tuoda asioita omalta oppilaskunnaltaan Lasten Parlamentin käsiteltäväksi.

Huhtikuussa järjestetään yleiskokous Lappeenrannan kaupungintalolla. Kokouksen aika ilmoitetaan myöhemmin.


Lasten Parlamentin kauden 2017-2018 kokousajat ovat:

ke 1.11.2017 klo 17.00 - 18.00 Monari, sali 2

ke 22.11.2017 klo 17.00 - 18.00 Monari, sali 2

ke 13.12.2017 klo 17.00 - 18.00 Monari, sali 2

ke 24.1.2018 klo 17.00 - 18.00 Monari, sali 2

ke 21.2.2018 klo 17.00 - 18.00 Monari, sali 2

ke 21.3.2018 klo 17.00 - 18.00 Monari, sali 2

ma 21.5.2018 klo 12.00 - 14.00 Yleiskokous. Kaupungintalon valtuustosali.

Muutokset mahdollisia.

yhdenpalstanpalkki.jpg

lapa_tarkeita_tiedostoja.jpg

Tärkeitä tiedostoja

Matkakorvauslomake:

Matkakorvauksia voi hakea kahdesti vuodessa, syksyllä ja keväällä. Keväällä on mahdollista hakea koko toimintakauden matkakulut yhdellä hakemuksella. Toimita täytetty matkakorvauslomake Mikolle.

matkakorvauslomake2017.docx

henkilötietolomakeLaPa2017-2018.doc