Etusivu PalvelutKulttuuri ja liikuntaMuseotNäyttelytTunteella liikkeellä - valokuvaaja Juha Metson retrospektiivi
Valitse taso

Metso Jää jää 2013.jpg

Tunteella liikkeellä – Emotion in Motion
Valokuvaaja Juha Metson retrospektiivi

Lappeenrannan taidemuseo 26.11.2016 – 5.3.2017

Kotkalaisen Juha Metson (s. 1965) museonäyttely Tunteella liikkeellä – Emotion in Motion aukeaa marraskuussa Lappeenrannassa.

Kaksi suomalaista taidemuseota, Lappeenrannan taidemuseo ja Salon taidemuseo Veturitalli, ovat toteuttaneet yhteistyössä merkittävän suomalaisen valokuvaajan Juha Metson retrospektiivisen näyttelyn. Salon taidemuseo Veturitallissa näyttely oli esillä 30.1. – 15.5.2016.

Takautuva Tunteella liikkeellä – Emotion in Motion -näyttely kokoaa yhteen energisen Juha Metson tuotannon monipuolisuuden. Laaja kokonaisuus sisältää noin 150 teosta, koostuen valokuvista, kuvasarjoista, installaatioista, performanssivideoista ja musiikkivideoista 1980-luvulta alkaen, neljältä eri vuosikymmeneltä.

Aloite Tunteella liikkeellä – Emotion in Motion -näyttelyn toteuttamisesta syntyi Salon taidemuseossa, joka on nostanut ohjelmistossaan esille nimekkäitä valokuvaajia tavoitteenaan valokuvataiteen ja kuvajournalismin edistäminen. Kaakkois-Suomen aluetaidemuseona Lappeenrannan taidemuseo on ollut mukana vastaamassa näyttelyn tuotannosta ja sisällöstä. Näyttelyn kuratoinnista on vastannut Lappeenrannan taidemuseon intendentti Leena Räty.

Metson tuotantoa on aiemmin esitelty ympäri maailmaa lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä mm. New Yorkissa, Berliinissä, Rio de Janeirossa ja Pietarissa. Vuonna 2014 Suomen Lehtikuvaajat ry jakoi Juha Metsolle Vuoden 2013 Henkilökuva -palkinnon näyttelijä Ville Haapasaloa esittävästä valokuvasta.

Juha Metso on tunnettu myös hyvin laajasta kirjatuotannostaan. Useiden kirjojen aiheina ovat hänen tuntemansa muusikot ja taiteilijat (mm. Ville Haapasalo, Kari Peitsamo, Miina Äkkijyrkkä, Sielun Veljet -yhtye) ja toisinaan kirjat kertovat Metsoa kiinnostavasta alueesta ja sen ihmisistä, kuten Benin, Suursaari ja Karjala. Useat kirjat ovat syntyneet yhteistyönä eri kirjoittajien kanssa. Yhteistyökumppaneina ovat olleet mm. Vesa Sirén, Juha Vakkuri, Jaakko Heinimäki ja Kauko Röyhkä.

Näyttelyyn liittyy Juha Metso. Tunteella liikkeellä – Emotion in Motion -kirja. Kirjan ovat kustantaneet Lappeenrannan taidemuseo ja Salon taidemuseo. Artikkelit ovat kirjoittaneet valokuvauksen asiantuntijat, toimittaja FM Riitta Raatikainen ja yhteiskuntatieteiden tohtori Hannu Vanhanen.

Juha Metson CV löytyy osoitteesta http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/cv/2365

Lisätietoja ja kuvia:
Amanuenssi Mikko Pirinen, Lappeenrannan taidemuseo, p. 040 522 6280, mikko.pirinen(at)lappeenranta.fi
Valokuvaaja Juha Metso, p. 0500 708 883, juha.metso(at)gmail.com, www.juhametso.com

Kuva: Juha Metso, Jää jää – Ice Stay, 2013 ©Juha Metso