Palvelut
Valitse taso
Lonka Heliconiat 2017 kuva Jussi Tiainen.jpg
Sirkka-Liisa Lonka, Heliconiat, 2017. Kuva: Jussi Tiainen.

SIRKKA-LIISA LONKA. Retrospektiivi

Lappeenrannan taidemuseo 6.4. – 3.6.2018

Lappeenrannan taidemuseon Sirkka-Liisa Lonka Retrospektiivi -näyttely esittelee ja juhlistaa taiteilijan 50-vuotista taiteilijauraa. Näyttely esittelee takautuvasti Sirkka-Liisa Longan (s. 1943, Kouvola) tuotantoa aina 1960-luvun puolesta välistä tähän päivään.

Lonka nousi valtakunnallisesti esille abstraktia konkretismia ja esittävää figuratiivisuutta yhdistävillä lyyrisillä teoksillaan 1960- ja 1970-luvuilla. 1970-luvulla tekniikaksi vakiintui pastelli. Pastellitekniikka mahdollistaa ilmavuuden, keveyden ja herkkyyden, joita muut tekniikat eivät samalla tavalla tue. Pastellimaalaukset olivat aluksi usein maisemia tai esimerkiksi merenaaltoja. 1980-luvun kuluessa ne abstrahoituivat ekspressiivisemmiksi ja kalligrafisiksi maalauksiksi, joissa yksittäinen jälki, liike, hetki ja tunnelma korostuvat. 1990-luvulla jo aiemmin toistuneet meri- ja vesiaiheet siirtyivät käsintehtyyn paperiin. Paperista ja paperimassasta syntyi kolmiulotteisia teoksia kuten simpukoita ja meduusoja.

Lonka Viidakkofilosofi 2017 kuva Jussi Tiainen.jpg
Sirkka-Liisa Lonka, Viidakkofilosofi, 2017. Kuva: Jussi Tiainen.

Munatemperalla ja öljyväreillä maalatuista isoista kissaeläimistä (yanapuma ja otorongo), tropiikin kukka-aiheista ja kolibreista on syntynyt Sirkka-Liisa Longan 2000-luvun tavaramerkki. Monin eri tekniikoin piirrettyjä ja maalattuja tunnelmia, maisemia ja mielenmaisemia on syntynyt ympäri maailmaa jo vuosikymmeniä. Vähintään kuukauden kestäneitä matkoja eri puolille maailmaa on kertynyt kaikkiaan yli 40 maahan. Elämä viidakossa on nyt taakse jäänyttä. On koittamassa uusi aika. Mitä se sitten tulee sisältämään, sitä Sirkka-Liisakaan ei taida vielä tietää. Varmaa on kuitenkin se, että hän aikoo jatkaa taiteen tekemistä.
 

Lisätietoja:
amanuenssi Mikko Pirinen, puh. +358 40 522 6280, mikko.pirinen (at) lappeenranta.fi