Etusivu PalvelutKulttuuri ja liikuntaMuseotNäyttelytKeisarillisia lahjoja Pavlovskin palatsista
Valitse taso

 

Keisarillisia lahjoja Pavlovskin palatsista

29.4.–2.10.2016
Etelä-Karjalan museo, Kristiinankatu 15

 

Laurits Tuxen_Keisariparin kruunajaiset Uspenskin kirkossa  State Museum-Preserve Pavlovsk Saint-Petersburg_357x292.jpg

Laurtis Tuxen, Nikolai II:n ja Aleksandra Fjodorovnan kruunajaiset Uspenskin kirkossa, 1896-1899. © State Museum-Preserve Pavlovsk, St. Petersburg.

 

Näyttelyssä Keisarillisia lahjoja Pavlovskin palatsista on esillä kultaa, hopeaa, jalokiviä, silkkiä, samettia ja posliinia. Näyttely kertoo Venäjän keisarillisen hovin ylellisestä lahjakulttuurista 1700-luvun lopulta 1900-luvun alkuun saakka.

Lahjoihin kietoutuu tarinoita perhesuhteiden historiasta, kansainvälisistä yhteyksistä ja valtakunnan sisäisistä virallisista tapahtumista. Näyttely esittelee venäläistä lahjakulttuuria keisarillisen perheen saamien ja antamien lahjojen kautta.

Lappeenrannassa näyttely esittelee myös alueen omaa historiaa. Päähenkilöt ovat kaikki Katariina Suuresta Nikolai II:een olleet Etelä-Karjalan alueen hallitsijoita Vanhan Suomen ja autonomian aikojen halki.

Etelä-Karjalan museossa on näytteillä yli 150 esinettä Pietarin lähistöllä sijaitsevasta keisarillisesta Pavlovskin palatsista. Näyttelyssä nähdään mm. osia posliiniastiastoista, rasioita ja lippaita, viuhkoja, veistoksia ja koriste-esineitä sekä muotokuvia ja valokuvia. Joukossa on myös Fabergén mestarien valmistamia esineitä.

Lahjoitetut esineet kuvastavat myös muodin ja tyylin historiaa, keisarillisen perheen mieltymyksiä sekä hovin hengellisen, taiteellisen ja yhteiskunnallisen elämän rikkautta.

Keisarillisen perheen lahjakulttuurista on säilynyt runsaasti tietoa Romanovien muistelmissa, päiväkirjoissa ja kirjeissä. Perheen ja suvun kesken vaihdetut lahjat liittyivät tavallisesti vuotuisiin juhliin, kuten jouluun, uuteen vuoteen ja pääsiäiseen tai oman elämän vaiheisiin, kuten kihlajaisiin ja häihin, syntymä- ja nimipäiviin, kruunajaisiin ja lasten syntymä- ja ristiäispäiviin. Tyypillisiä perhepiirissä annettuja lahjoja olivat korut, kulta- ja hopeaseppien valmistamat pienet käyttö- ja koriste-esineet, posliiniastiastot sekä taide-esineet.

Näyttelyn kattamalla ajanjaksolla taiteessa, sisustuksessa, arkkitehtuurissa ja muodissa vaikuttivat etenkin uusklassismi sekä 1800-luvun alussa Napoleonin Ranskassa kehittynyt empire, jota kutsutaan myös keisarityyliksi. Aleksanteri III:n kaudella levisi kiinnostus myös Venäjän omaan historiaan, ja sitä kautta syntyi kansallisromanttinen, uusvenäläinen suuntaus, joka ammensi inspiraationsa kansantarinoista.

Keskeisiä henkilöitä näyttelyssä lahjojen saajina ovat leskikeisarinna Maria Fjodorovna (Paavali I:n vaimo) ja viimeinen keisari Nikolai II.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Pavlovskin palatsimuseon ja Turun museokeskuksen kanssa. Näyttely oli esillä Turun linnassa 5.12.2015–3.4.2016.

 

 

perhe© State Museum-Preserve Pavlovsk .jpg

Laurits Tuxen, Aleksanteri III:n perhe Tanskassa, 1883–1885. © State Museum-Preserve Pavlovsk, St. Petersburg.

 

 

 

 

 

 

Aleksandra Fjodorovnan lahja Nikolai IIlle nimipäivänä 1915. Pjanovski, Moskova. © State Museum-Preserve Pavlovsk, St.JPG

Aleksandra Fjodorovnan lahja Nikolai II:lle nimipäivänä 1915. Pjanovski, Moskova. © State Museum-Preserve Pavlovsk, St. Petersburg.

 

lipas © State Museum-Preserve Pavlovsk, St. Petersburg.jpg

Lipas toalettivälinesarjasta, 1782, jonka Ranskan kuningas Ludwig XVI ja kuningatar Marie Antoinette lahjoittivat suuriruhtinatar Maria Fjodorovnalle suuriruhtinasparin Euroopan-matkan aikana 1782. © State Museum-Preserve Pavlovsk, St. Petersburg.

 

viuhka © State Museum-Preserve Pavlovsk, St. Petersburg.jpg

Viuhka. Ranskan suurlähetystössä pidetyissä tanssiaisissa annettu kruunajaislahja Nikolai II:n puolisolle keisarinna Aleksandra Fjodorovnalle. © State Museum-Preserve Pavlovsk, St. Petersburg.

 

vaasi© State Museum-Preserve Pavlovsk.jpg

Medaljongein koristeltu vaasi, joka oli Lahja Maria Fjodorovnalle ja Pavel Petrovitšille. © State Museum-Preserve Pavlovsk, St. Petersburg.

 

medaljonki © State Museum-Preserve Pavlovsk, St. Petersburg.jpg

Kamee ”Aleksanteri ja Konstantin Pavlovitšin muotokuva”. Jäljennös Maria Fjodorovnan valmistamasta syntymäpäivälahjasta anopilleen Katariina Suurelle 1789. © State Museum-Preserve Pavlovsk, St. Petersburg.