Valitse taso

 

Jarnefelt Eero Maiseman Kolilta, 1930.jpg

Eero Järnefelt, Maisema Kolilta, 1930 Walter Wahlin kokoelma. Valok. Kuopion taidemuseo/ Hannu Miettinen

Karjalan kasvot

Lappeenrannan taidemuseo

3.6. – 10.9.2017

Lappeenrannan taidemuseon kesänäyttely esittelee kävijälleen useat Karjalan kasvot. Karjala on maantieteellinen alue, mutta toisaalta karjalaiset, karjalaisuus ja karjalainen kulttuuri ovat levinneet myös maantieteellisen Karjalan ulkopuolelle. Jokainen suomalainen tuntee esimerkiksi karjalanpaistin ja karjalanpiirakat. Karjalan erityispiirre on lisäksi se, että se jakautuu kahden valtion alueelle.

Kun Suomea, suomalaisuutta ja suomalaista kulttuuria rakennettiin ja luotiin kansallisromantiikan hengessä 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa Karjalasta ja karjalaisuudesta tehtiin eräänlainen suomalaisuuden malli. Karjalasta katsottiin löytyvän aidon suomalaisuuden. Kuvataiteessa karjalaisesta korkealta vaaralta aukeavasta järvimaisemasta tuli koko Suomen kansallismaisema.

Karjalan kasvot -näyttelyn teokset kuvaavat Karjalan aluetta laajasti. Näyttelyn teokset kattavat niin Venäjän Itä-Karjalan, rajan taakse jääneen Karjalan kuin Etelä- ja Pohjois-Karjalankin.

Mukana ovat mm. Albert Edelfelt, Magnus Enckell, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Ester Helenius, Väinö Hämäläinen, Eero Järnefelt, Väinö Kunnas, Mikko Oinonen, Oscar Parviainen, Juho Rissanen, Hugo Simberg ja Verner Thomé. Nykytaiteilijoista mukana ovat mm. Eeva-Mari Haikala, Mikko Haiko, Ritva Kovalainen & Sanni Seppo ja Raakel Kuukka.  

Näyttely on osa Lappeenrannan museoiden Suomi 100 -vuoden näyttelyitä ja tapahtumia.

suomifinland100-tunnus sininen rgb.jpg

Näyttelyn aikana 8.8.–10.9.2017 museoomme tulee esille myös Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset (Kaski) teoksen ympärille luotu näyttely Ateneumin Klassikot kiertueella 2017 -ohjelmaan liittyen.

Lisätiedot:
Amanuenssi Mikko Pirinen, p. 040 522 6280, mikko.pirinen at lappeenranta.fi
 

JKK_277_Eino J Härkönen_Poikia metsäpurolla 1912.jpg

Eino J. Härkönen, Poikia metsäpurolla, 1912. Kuva: Joensuun taidemuseo Onni.

mikko_haiko__matti_polttaa_tupakkaa_ja_antti_ammuskelee_2013_.jpg

Mikko Haiko, Matti polttaa tupakkaa ja Antti ammuskelee, 2015. (c) Mikko Haiko.

JTM_85_Aukusti Uotila_Lohipato Vallinkoskessa 1884.jpg

Aukusti Uotila, Lohipato Vallinkoskessa, 1884. Kuva: Joensuun taidemuseo Onni.