Valitse taso

Sataman alue

Tammikuun alussa jäädytettiin Satamaan luistelualue, jonka kunnosta huolehdittiinn talkoohengessä. Luistelukentän läheisyyteen rakentui vapaaehtoisvoimin myös liukumäki lapsille ja lapsenmielisille, joka oli hyvin ahkerassa käytössä erityisesti kentän kunniaksi järjestetyssä luistelutapahtumassa 14.1. Tapahtumassa oli ohjattua luistelun harjoittelua Lappeenrannan Luistelijoiden johdolla sekä seuran nuorten luisteluesityksiä. Luisteluharjoitukset olivat niin suositut, että Lappeenrannan Luistelijat halusivat jatkaa niitä myös jatkossa - kaikille avoin ja maksuton luistelunohjaus jatkui maaliskuun alkuun asti lauantaisin klo 11.15.–12.15.

Lappeenrantalaiset vastasivat haasteeseen ja lahjoittivat kiitettävästi tarpeettomiksi jääneitä luistimiaan Satamassa luistelevien käyttöön. Niitä on voinut lainata maksutta läheisestä kahvilasta sen aukioloaikoina.

Satama-alue sai myös lisäelämää talvikauteen, kun innokkaat asukkaat toivat paikalle kaksi napakelkkaa. Lisäksi lähialueen asukas teki alueelle hiihtoladun helmikuun alussa.

Erilaiset toimijat järjestivät talven aikana useita talviliikuntapainotteisia tapahtumia satamassa. Aiempina vuosina satamassa ei ole juurikaan ollut talvista toimintaa, joten alueen elävöityminen oli selvästi kaivattua ja tervetullutta suurten osallistujamäärienkin perusteella. Sataman alueen asukasaktiivinen toiminta on saanut paljon näkyvyyttä ja kiitosta, ja talvikautta aiotaan kehittää tulevaisuudessa entisestään hankkeen avulla.

Sataman talvinen elävöityminen on oivallinen esimerkki siitä, miten yhteishengellä voidaan saada aikaan paljon yhteistä hyvää!

IMG_0944.JPG16112541_1528918277138282_7285426635604882336_o.jpgSatama laskiaisena.jpgIMG_0829.JPG

Joululaulutilaisuus Lauritsalassa

Lauritsalan alueen verkostotoimijat järjestivät yhteisöllisen joululaulutilaisuuden joulukuun puolivälissä. Yhteisen lauluhetken jälkeen osallistujille tarjottiin kahvit.

 

Ruokia Maailmalta marras-joulukuu 2016

Marras-joulukuussa toteutettiin yhdessä Lappeenrannassa toimivan Naapuriäidit -hankkeen kanssa Ruokia Maailmalta kerhosarja. Yhteensä kerhoja järjestettiin viisi kertaa, joissa kaikissa oli oma teemansa. Kerhoissa tutustuttiin uusiin ruokakulttuureihin ja erilaisiin tapohin näiden kulttuurien edustajien johdolla porukassa kokaten ja ruokaillen. Kerho oli kaikille avoin ja maksuton, ja se houkuttelikin kerta toisensa jälkeen asukkaita yhteisen tekemisen ääreen. Kerhoin teemoina olivat Turkki, Aasia (Japani-Kiina), Romania-Venäjä, Ruanda sekä Suomi-Viro. Kerhot pidettiin yhtä kokoontumista lukuun ottamatta Sammonlahden ja Kimpisen koulujen kotitalousluokissa, jotka rehtorit ja opettajat meille ystävällisesti antoivat käyttöömme. 

Kerhoihin osallistui joka kerralla keskimäärin 15 henkilöä. 

IMG_9624.JPG

 

Talkoot Mälkiällä Saimaan kanavan varrella, 8.10.2016

Mälkiä-Kanavansuun asukasyhdistys organisoi kaikille asukkaille avoimen talkootapahtuman, jonka tarkoituksena oli tiivistää Mälkiän kaupunginosan asukkaiden yhteisöllistä toimintaa ja tutustuttaa alueen asukkaita toisiinsa. Yhteisvoimin kohennettiin myös alueen viihtyisyyttä raivaamalla vesakoitunut kanavan varren puisto. Raivaustöiden ansiosta puistossa on tulevaisuudessa mahdollisuus järjestää muita yhteisöllisiä tapahtumia, kuten asukkaiden yhteisiä piknikejä tai pelitapahtumia.

Talkoisiin osallistui yhteensä yli 30 alueen asukasta. Talkoolaiset saivat ideoida tulevaa toimintaa työn lomassa sekä evästauolla.  

14563579_10154617525126118_2308363041131708764_nettiin.jpg

14573027_1201897479883533_2523711194021050138_nettiin.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Valokuvakävely Sammonlahdessa, 27.-28.9.2016

Syyskuun lopussa Sammonlahdessa järjestettiin hankkeen tuella Valokuvakävely. Idea valokuvaukseen liittyvästä työpajasta oli tullut sosiaaliopiskelijalta, ja toimenpide muotoituikin kävelyn muotoon asukasehdotuksen pohjalta. Valokuvakävelyn ohjaajaksi saimme paikallisen valokuvaajan Mikko Vennon, joka itse elää näkövamman kanssa. Toimenpiteen ajatuksena oli saada asukkaat tarttumaan luovaan tekemiseen ilman ennakkoluuloja omista rajoitteistaan. 

Valokuvakävely Sammonlahdessa koostui Mikon puheosuudesta, joka käsitteli hänen omaa historiaansa ja elämäänsä näkövamman ja muiden rajoitteiden kanssa. Motivoivan keskusteluosuuden jälkeen osallistujat pääsivät testaamaan simulaatiolaseja, jotka auttavat tervesilmäisiä havainnoimaan erilaisia näkövammoja. Päivän lopuksi tehtiin asukkaiden toiveiden pohjalta parin kilometrin mittainen kävely, jonka aikana kuvattiin maisemia Mikon ammattilaistason kameralla. Näistä kuvista rakennttiin näyttely Sammonlahden asukastilaan lokakuun lopussa. 

 20161020_100435_resized.jpgIMG_8770.JPG

 

 

Luontoliikunta ja erätaidot -kurssi, syyskuu 2016

Syyskuun alussa toteutettiin asukasidean pohjalta luontoliikkumisen kurssi. Kurssi piti sisällään kaksi teoriatuntia. jotka pidettiin Sammonlahden ja Lauritsalan asukastiloissa,  sekä retkipäivän Kiukkaanlammen laavulle. Kurssin aikana asukkaat pääsivät opettelemaan mm. kartanlukutaitoja ja karttamerkkejä, ottamaan suuntaa kompanssia apuna käyttäen sekä tunnistamaan eri sienilajikkeita. Lisäksi retken aikana tutkailtiin yhdessä myös erilaisia luonnon merkkejä, joiden avulla pystyy tarvittaessa päätelemään esimerkiksi ilmansuunnan.

Kurssille osallistui reilut parikymmentä lappeenrantalaista. Kurssin tavoitteina oli asukkaiden yhteisen tekemisen ja osallisuuden lisääminen sekä toimintakyvyn parantaminen. Moni osallistuja kertoi luonnossa tapahtuvan yhteisen tekemisen vahvistaneen heidän hyvinvointiaan sekä antaneen luottamusta lähteä retkeilemään myös omatoimisesti. Kurssin vetäjänä toimi liikunnanohjaaja Satu Jaatinen. 

IMG_7472.JPG

Monikulttuurinen karnevaali 30.7.2016

Lappeenrannan keskustassa järjestettiin heinäkuun lopussa Monikulttuurinen karnevaali, jonka ohjelma sisälsi monipuolisia musiikki- ja tanssiesityksiä sekä ruokamaistiaisia eri maiden keittiöistä. Tapahtumalla haluttiin helpottaa erikulttuuristen ja kantaväestön tutustumista toisiinsa sekä vähentää yksinäisyyttä, syrjäytymistä sekä ennakkoluuloja. Tapahtuman ideoinnista ja järjestelyistä vastasi Ruandasta Suomeen muuttanut Mediatrice Nyiramugisha. Tapahtumaan osallistui kolmisenkymmentä henkilöä joko esiintyjän tai ruokamaistattajan roolissa. Tapahtuma keräsi kävelykatu Oleksille noin 400 asukasta seuraamaan ohjelmaa, tutustumaan eri ruokakulttuureihin ja osallistumaan mukavan kesäpäivän viettoon.

 
IMG_5769_nettiin.jpg