Lappeenranta

Äänekäs hiljaisuus - Kaisu Koivisto


16.10.-2012 - 3.2.2013
Etelä-karjalan taidemuseossa


 

Kaisu Koivisto: Bambience

 

Kaisu Koivisto: Observatorio

 
Äänekäs hiljaisuus on taiteilija Kaisu Koiviston (s. 1962) retrospektiivinen näyttely. Näyttely painottuu taiteilijan 2000-luvun tuotantoon, jossa yhdistävänä tekijänä on ympäristö ja sen muuttuminen. Vuosituhannen alun tuotannolle on leimallista erilaisten työskentelytapojen ja materiaalien hyödyntäminen. Koiviston taiteessa teräksen kiiltoon tai luonnonmateriaalien estetiikkaan liittyy kuitenkin aina yksityiskohtia, jotka luovat teokseen hämmentäviä ja ristiriitaisiakin elementtejä: esineet eivät olekaan sitä, miltä ensi silmäyksellä näyttää.

Näyttelyssä on näyttävästi esillä taiteilijan uusi teoskokonaisuus, jonka lähtökohtana on Baltian maiden ja Venäjän hylätyissä ydinohjustukikohdissa kuvattu materiaali. Kokonaisuus sisältää valokuvia, videoteoksia ja installaatioita.  Kaisu Koivisto valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 1996. Sittemmin hän on osallistunut lukuisiin näyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla. Koivistoa kiinnostaa ambivalentti kauneus, samanaikainen houkuttelevuus ja vastenmielisyys, synteettinen ja orgaaninen, järjestelmällisten rakenteiden tiukka geometria ja ornamenttinen rönsyily. Järjestelmällisiin rakenteisiin kuuluvat myös kieli, tutkimus ja tiede, koulutus, arkkitehtuuri ja yhteiskunnalliseen järjestykseen liittyvät asiat kuten hallinto.

Taiteilija käyttää materiaaleinaan mm. terästä, nahkaa, turkista, lasia sekä valokuvia, piirustusta ja videota.
Kierrätysmateriaalit kantavat itsessään ajan patinaa eli merkkejä eletystä elämästä: kulumia, naarmuja ja likaa. Materiaali on metafora. Kuluneen nahan keskellä puhtaankirkkaat lasisilmät kimaltavat kuin jalokivet. Materiaali tai esine on upouusi vain hetken. Koivisto tarkastelee luonnon ja kulttuurin liitoskohtia; tapaa, jolla ihminen pyrkii valjastamaan luontoa omiin tarpeisiinsa. Häntä kiinnostavat ympärillämme tapahtuvat muutokset. Vanhat järjestelmät ja niistä kertovat näkyvät merkit murenevat tarpeettomina, samanaikaisesti kun jossain toisaalla rakennetaan uutta huomista, joka puolestaan vääjäämättä vanhenee aikanaan.

Lisätietoja taiteilijasta ja hänen tuotannostaan: www.kaisukoivisto.com
 
Näyttely on toteutettu yhteistyössä Kaisu Koiviston, Aboa Vetus & Ars Nova –museon sekä Kuntsin modernin taiteen museon kanssa.

 Kaisu Koivisto  Kaisu Koivisto